Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ŠUMAMA: Nacrtom zakona onemogućena preprodaja trupaca

17.07.2019.


Vlada Republike Srpske usvojila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama kojim će, između ostaloga, biti onemogućena preprodaja trupaca.

"Ranije smo u zakonu imali mogućnost da neki privredni subjekt kupi trupce od Šuma Republike Srpske, a onda izda svoju otpremnicu i preproda trupce drugom pravnom subjektu i to je prostor za zloupotrebe. Sada smo rekli da samo jedna otpremnica, i to javnog preduzeća, može da prati trupce i nema preprodaje", rekao je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske Boris Pašalić.

Na taj način, kako je rekao, štite obezbjeđenje sirovine za domaće tržište.

Među najvažnijim izmjenama je i ona koja se odnosi na namjenski utrošak sredstava koja opštine prikupljaju na osnovu sječe šume na njihovoj teritoriji.

"Jedan broj manjih opština koje žive i funkcionišu od te naknade od šuma imalo je problem jer je zakonom propisana tačna namjena korištenja sredstava u smislu izgradnje infrastrukture", objasnio je Pašalić.

Sada će, naveo je, biti moguće koristiti sredstva i za druge namjene osim administrativnih troškova i plata.

Zakonskim izmjenama mijenjaju se i uslovi za registrovanje izvođača radova, a definisan je i efikasniji način korištenja šumske biomase.


IZVOR: Vebsajt RTRS, 11.07.2019.

Naslov: Redakcija