Zastava Srbije

DOM NARODA PARLAMENTA FBIH: Usvojena Odluka o Sporazumu za Drugi projekt podrške zapošljavanju, vrijednosti skoro 50 miliona KM

17.06.2024.


Federalno ministarstvo rada i socijalne politike saopćilo je da je Dom naroda Parlamenta FBiH jučer usvojio Odluku o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o zajmu između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Drugi projekt podrške zapošljavanju (ESP2).

- Time su ispunjeni svi formalni uslovi za početak implementacije ovog projekta u Federaciji BiH. Svjetska banka, ohrabrena uspjehom prethodnog Projekta podrške zapošljavanju (ESP), odlučila je dodatno podržati aktivnosti zapošljavanja ciljanih grupa registrovanih tražilaca posla u formalnom sektoru kroz ESP2. Cilj ovog projekta je povećanje zapošljavanja u formalnom privatnom sektoru među ciljnim grupama registriranih lica koja traže posao putem finansiranja aktivnih programa tržišta rada (ALMP), jačanja posredovanja u zapošljavanju i praćenja i evaluacije usluga zapošljavanja u javnom sektoru - navodi se u saopćenju Ministarstva.

Dodaje se da Drugi projekt podrške zapošljavanju u FBiH predviđa dvije ključne komponente. To su tehnička podrška na projektu i povećavanje zapošljavanja putem aktivnih mjera tržišta rada, za što je planirano 24.675.000 eura, odnosno 48.260.000 KM.

- Projektne aktivnosti u Federaciji BiH uključuju podršku javnim službama za zapošljavanje u implementaciji aktivnih programa tržišta rada i unapređenju pružanja usluga tražiocima posla, zatim unapređenje funkcije posredovanja i monitoringa tržišta rada, kao i revidiranje dizajna ALMP na osnovu monitoringa i evaluacije uticaja. Također, tu su i aktivnosti unapređenja kapaciteta i efikasnosti javnih službi za zapošljavanje, razvoj i pilot-testiranje novih mjera za podršku zapošljavanja, te analitički rad fokusiran na unapređenje profiliranja žena na margini tržišta rada. U ovom okviru je i podrška za implementaciju i upravljanje projektom, uključujući nabavku, finansijsko upravljanje, okolišno i socijalno upravljanje, monitoring, evaluaciju i izvještavanje - saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, 14.6.2024.

Naslov: Redakcija