Zastava Srbije

ZAKON O POSREDOVANJU U ZAPOŠLJAVANJU: U okviru 23. Međunarodnog simpozija BRI(D)GE u Neumu jedna od tema bila su nova zakonska rješenja u oblasti rada i zapošljavanja

17.06.2024.


Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić u okviru 23. Međunarodnog simpozija BRI(D)GE u Neumu bio je uvodničar panela “Fleksibilni radni angažmani: Ključ za optimizaciju tržišta rada”.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike tim povodom je saopćilo da je deficit kvalifikovane radne snage, uzrokovan strukturnim problemima, potrebama tržišta rada i masovnim odlaskom bh. građana u zemlje EU, posebno izražen posljednjih godina. Dodaju da nedavne promjene Zakona o radu u FBiH predstavljaju pomak, jer omogućavaju poslovni angažman redovnih studenata.

- Prije svega, mislim na zadržavanje mladih ljudi, najkvalitetnijeg i najvažnijeg dijela našeg društva, koji će imati priliku da steknu radne navike, osiguraju finansijska sredstva i olakšaju roditeljima. S druge strane, poslodavci će moći angažovati mladu i kvalitetnu radnu snagu - istakao je ministar Delić na panelu.

Istaknuto je da je donošenje Zakona o posredovanju u zapošljavanju sljedeći korak u unapređenju radnog zakonodavstva koje ovo federalno ministarstvo planira.

- Ovim zakonom razdvajamo aktivne od neaktivnih tražilaca posla. Predložili smo i promjene u radu kantonalnih i federalnih službi za zapošljavanje, kako bi bolje odgovorile na potrebe nezaposlenih. Ovaj zakon će biti pred zastupnicima na narednoj sjednici, 26. juna - dodao je ministar Delić.

U saopćenju se navodi kako u Federalnom ministarstvu očekuju da će do kraja godine biti definisane potrebne izmjene Zakona o radu, a kako bi se bolje odgovorilo na nove trendove, poput hibridnog rada, fleksibilnijeg radnog vremena, godišnjih odmora, digitalizacije, freelance profesije, itd.

- Važno nam je da te promjene obuhvate i prava radnica, kako bi mogle ostvariti svoj puni kapacitet i bolje uskladiti privatni i poslovni život. Prioritet su nam i prava radnika u privatnom sektoru, koja su ugrožena u odnosu na javni sektor. Pojednostavljeno, naša obaveza je uskladiti ovo zakonodavstvo sa standardima EU - zaključio je ministar Delić, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.


IZVOR: Vebsajt Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, 14.6.2024.

Naslov: Redakcija