Zastava Srbije

MINISTARSTVO KULTURE I SPORTA: U pripremi donošenje zakona o skrbi najuspješnijih sportaša

17.06.2024.


Federalna ministrica kulture i sporta, Sanja Vlaisavljević, na konferenciji za medije u Sarajevu predstavila je aktivnosti koje su se posljednjih mjeseci provodile u Federalnom ministarstvu kulture i sporta, te najavila kako očekuje da će u Federaciji biti donesen zakon o doživotnom izdržavanju najuspješnijih sportista.

- To bi značilo jednu zvaničnu skrb o sportašima nakon uspjeha koji su donijeli državi i čime su nas proslavili u svijetu - kazala je Vlaisavljević na godišnjoj konferenciji Ministarstva, prenijela je Federalna novinska agencija.

Govoreći o kulturi naglasila je da je pokrenut uspješan transfer za mobilnost umjetnika, koji je prvi put posvećen nacionalnim manjinama. Ministrica je istakla i kako je posebno raduje činjenica da će u ovoj godini izaći 25. jubilarni broj zbornika “Naše starine”. Nada se da će svi oni koji se bave naslijeđem, kulturom, arheologijom i slično biti stvaratelji tog zbornika.

Ministrica Vlaisavljević naglasila je i potrebu da se u Federaciji BiH usvoji Strategija za mlade, što je ocijenila jedinstvenom prilikom da se sagledaju potrebe mladih. Također, istaknuto je da će u Federaciji postojati Fondacija za sport s ciljem stipendiranja vrhunskih sportista, djece od 12 do 18 godina.

Na konferenciji je izneseno da će prvi put biti nagrađivani i neolimpijski sportovi u skladu sa Programom utroška sredstava, u kojem će se naći i aktivnosti Specijalne olimpijade u BiH koja do sada nije bila prepoznata. U Federalnom ministarstvu ove godine planiraju i veću pomoć pojedincima, mladim neafirmiranim umjetnicima kako bi mogli učestvovati u važnim međunarodnim projektima, a gdje bi im Ministarstvo bilo podrška u osobnom razvoju kreativnosti, saopćeno je na press konferenciji Federalnog ministarstva kulture i sporta.


IZVOR: Vebsajt Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, 14.6.2024.

Naslov: Redakcija