Zastava Srbije

KOVID SERTIFIKATI U EU OD 1. JULA

17.06.2021.


Šefovi tri vodeće institucije Evropske unije su potpisivanjem finalne uredbe ozvaničili upotrebu Kovid pasoša, koji omogućava slobodno kretanje unutar Unije u doba pandemije.

Ceremoniji potpisivanja su prisustvovali predsjedavajući Evropskog parlamenta David Sasoli, Savjeta EU Antonio Kosta i Evropske komisije Ursula fon der Lejen.

- Digitalni Kovid sertifikat EU je simbol onoga za šta se Evropa zalaže. Evropa koja ne posustaje kada je stavljena na test. Evropa koja se ujedinjuje kada se suoči sa izazovima. Naša unija je ponovo pokazala da najbolje radimo kada radimo zajedno - kazao je Kosta, premijer Portugala, predsjedavajuće zemlje Savjeta EU.

Dodao je da je propis o digitalnom sertifikatu dogovoren u rekordnom roku od 62 dana.

Cilj digitalnog dokumenta je da olakša sigurno i slobodno kretanje unutar EU tokom pandemije kovida 19. Svi Evropljani imaju pravo na slobodno kretanje, ali potvrda će olakšati kretanje oslobađajući nosioce ovog dokumenta od ograničenja poput karantina.

Potvrda će biti dostupna u digitalnom i papirnom formatu, a izdavaće se na svim službenim jezicima EU. Pokrivaće informacije o nosiocu kao što su prebolovan kovid 19, obavljena vakcinacija ili testiranje na prisustvo virusa korona.

Izdavanje sertifikata neće se naplaćivati.

Uredba stupa na snagu 1. jula 2021. godine i ostaje na snazi 12 mjeseci.


IZVOR: RTRS, 15.06.2021.

Naslov: Redakcija