Zastava Srbije

PREDSTAVNIČKI DOM USVOJIO PRIJEDLOGE IZMJENA VIŠE ZAKONA

17.06.2021.


Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojili su na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Vijeću ministara BiH.

Izmjene zakona, između ostalog, predviđaju reguliranje propisane kvote za ukupan sastav Vijeća ministara od najmanje 40 posto osoba oba spola, kao posebnu mjeru zbog konstantne podzastupljenosti žena na pozicijama ministrica.

Usvojen je i Prijedlog zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku pred Sudom BiH, kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama.

Poslanici su usvojili i Prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH, dok Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodatu vrijednost nije dobio potrebnu većinu.

Također, usvojen je i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o finansiranju institucija BiH, kao i da se Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH razmatra po skraćenom postupku.

Prihvaćen je i zaključak kojim Predstavnički dom PSBiH traži od Vijeća ministara BiH da u parlamentarnu proceduru upute izmjene Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH, kao i da usvoje odgovarajuće izmjene Pravilnika o postupku i načinu davanja dozvole za stavljanje lijeka u promet radi omogućavanja da vakcine protiv koronavirusa (Covid-19), čiju su upotrebu prethodno odobrile Evropska agencija za lijekove ili nadležne institucije susjednih zemalja, odmah mogu biti stavljene u upotrebu i na teritoriji BiH.

Dom je usvojio modificiranu poslaničku inicijativu kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH da u roku od 60 dana od dana usvajanja te inicijative pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost kojim će biti reguliran porez na digitalne usluge.

Izvještaj o radu i poslovanju BHRT-a za 2020. godinu i Programski plan i Finansijski plan za 2021. godinu nisu dobili poslaničku podršku.

Primljene su k znanju Informacija o stanju sigurnosti u BiH u 2018. i 2019. godini, Informacija o stanju u oblasti migracija u BiH za novembar 2020. godine, Informacija o stanju u oblasti migracija u BiH za 2020. godinu te Informacija o stanju u oblasti migracija u BiH za januar 2021. godine.

Poslanici su primili k znanju i Informaciju o stanju javne zaduženosti Bosne i Hercegovine na dan 31. decembra 2020., te prihvatili poslaničku inicijativu Šemsudina Dedića (SDA) kojom se obavezuje Vijeće ministara BiH da donese odluku kojom će biti uređeno pitanje uvođenja zelenog certifikata za građane BiH, odnosno dokumenta koji će predstavljati dokaz da je osoba vakcinisana, da je prebolovala bolest ili da ima negativan test na Covid-19, a koji će služiti građanima za kretanje izvan granica BiH.

Na sjednici je prihvaćen i prijedlog zaključka poslanika Dragana Mektića (SDS) kojim se zadužuje Vijeće ministara BiH da u roku od sedam dana Predstavničkom domu dostavi Program reformi za 2019. godine i Program reformi odbrane za 2020. godine kao i dokument NATO koji je tokom aprila ove godine dostavljen Misiji BiH u Briselu.

Poslanici su dali saglasnost za ratifikaciju većeg broja sporazuma i ugovora čime je okončana sjednica Predstavničkog doma PSBiH.


IZVOR: Vijesti 15.06.2021.

Naslov: Redakcija