Zastava Srbije

FORMIRATI KOMISIJU ZA REVIZIJU PARLAMENTA FBIH

17.06.2020.


Revizorski izvještaji više od 2.000 institucija u Federaciji BiH već drugu godinu stoje u ladicama Parlamenta FBiH zbog toga što još nikada u potpunosti nije formirana komisija za reviziju koju čine članovi oba doma Parlamenta FBiH.

Sve dok je tako, tvrde parlamentarci, revizori će raditi uzaludan, ali težak i obiman posao, a odgovorni za svoje greške, posebno kada je u pitanju netransparentno trošenje javnog novca, neće snositi sankcije.

Dževad Nekić, generalni federalni revizor, ističe da ono što su revizori utvrdili se ponavlja iz godine u godinu, a to je jedan netransparentan način raspodjele sredstava i neadekvatan nadzor nad namjenskim utroškom tih tekućih transfera.

Ističe da oko 50 posto preporuka iz godine u godinu se ponavljaju, jer se one ne poštuju, i da više od godinu dana ne postoji parlamentarna komisija za reviziju, jer upravo su ovo subjekti čiji izvještaji bi trebalo da budu predmet rada ove parlamentarne komisije, kako bi Parlament bio taj neki korektiv prema tim subjektima koji ne poštuju date preporuke i koji iz godine u godinu ponavljaju određene propuste.

"Neophodno je da se ta komisija uspostavi s obzirom na to da izvještaji iz 2017. i 2018. nisu razmatrani, a već sad završavamo 2019.", ukazao je Nekić.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, Mirsada Lingo Demirović, 15.06.2020.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija