Zastava Srbije

PRILAGOĐAVANJE SSP-A NAJBRŽE DO KRAJA 2016. GODINE


Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da je adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između BiH i EU prilično dug proces i da to pitanje može da se zatvori u najboljem slučaju do kraja 2016. godine.

- Sljedeći korak bi trebalo da bude tokom juna ili jula i da dvije strane spoje posljednje ponude u jednu vrstu početnog dokumenta koji bi bio parafiran. Nakon toga počinju da teku rokovi za dobijanje saglasnosti i usaglašavanja kada je u pitanju Evropska komisija - istakao je Šarović.

Savjet ministara usvojio je izvještaj šefa pregovaračkog tima BiH Hamde Tinjka o završetku pregovora o adaptaciji SSP-a između BiH i EU. Izvještaj je upućen Predsjedništvu BiH radi daljeg odlučivanja i odobravanja. Vlada RS je saopštila da je prijedlog Evropske komisije za adaptaciju SSP-a neprihvatljiv jer bi izazvao nesagledive posljedice za domaću proizvodnju.

Šarović kaže da postoje politički faktori i pojedinci koji misle da je BiH najbolje prošla od svih zemalja koje su pregovarale o adaptaciji SSP-a.

- Suzdržan sam u ocjenama jer moje je mišljenje je da smo mogli više postići, ali je prevagnulo to da vremena za pregovaranja više nema. Ključno u ovoj ponudi za BiH je neograničen izvoz voća i povrća i povećanje kvote za šećer za 1.200 tona, povećanje kvote za ribu i rast kvote za vino sa 16.000 hektolitara na 25.000 hektolitara- istakao je Šarović.


Izvor: Vebsajt Glas Srpske, Ž. D., 16.06.2016.