Zastava Srbije

NACRT ZAKONA O VISOKOM OBRAZOVANJU: Novi uslovi za osnivanje visokoškolskih ustanova, a posebno onih visokoškolskih ustanova koje izvode studijske programe iz oblasti zdravlja i zaštite zdravlja, obrazovanja nastavnika i prava


Nacrt zakona o visokom obrazovanju preciznije određuje pojmove akademskih i strukovnih studija i pooštrava kadrovske, prostorne i materijalno-tehničke uslove za osnivanje visokoškolskih ustanova i određenih studijskih programa, istakla je načelnik Odjeljenja za visokoškolske ustanove u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske, Sanela Dojčinović, tokom javne rasprave o Nacrtu zakona, koja je održana u Doboju.

"Naročito su pooštreni uslovi za osnivanje visokoškolskih ustanova koje izvode studijske programe iz oblasti zdravlja i zaštite zdravlja, obrazovanja nastavnika i prava", rekla je Dojčinovićeva.

Ona navodi da su pooštreni uslovi i za izbor kandidata za upis na visokoškolsku ustanovu. Propisuje se da nastavniku prestaje radni odnos u visokoškolskoj ustanovi na kraju školske godine u kojoj je navršio 68. godinu života, te da se, između ostalog, normiraju pojmovi "zajedničke studije" i "cjeloživotno učenje".

"Akreditacija studijskih programa je obavezna i kao takva treba doprinijeti poboljšanju sveukupnog stanja u visokom obrazovanju, što će tražiti dodatne napore svih ustanova, ali to su kriterijumi koji se moraju uskladiti sa evropskim obrazovnim prostorom i ne očekuje se spoticanje bilo koga u daljem radu", rekla je Dojčinovićeva.

Dosadašnje sugestije na Nacrt zakona, prema njenim riječima, najviše su se odnosile na pooštravanje uslova za napredovanje nastavnika, a posebno je pohvaljena Mreža za osnivanje novih visokoškolskih ustanova.

Prva javna rasprava o ovom Nacrtu zakona održana je u Bijeljeni, a nakon Doboja slijedi javna rasprava u Prijedoru, 20. juna, potom 22. juna u Trebinju, 23. juna u Istočnom Sarajevu i 24. juna 2016. godine u Banjoj Luci.


Izvor: Vebsajt Ministarstvo prosvjete i kulture, 16.6.2016.