Zastava Srbije

NARODNA SKUPŠTINA RS: Održan sastanak predsjednika i potpredsjednika Skupštine RS sa Monitoring komitetom Savjeta Evrope


Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Nedeljko Čubrilović, zajedno sa potpredsjednicima, sastao se 16. juna 2016. godine u Banjoj Luci sa izvjestiocima Monitoring komiteta Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, Rodžerom Galom (Roger Gale) i Egdijusom Vareikisom (Egidijus Vareikis), a sastanku je prisustvovala i šef kancelarije Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope u Bosni i Hercegovini, Karolina Ravud (Caroline Ravaud). Sastanku su prisustvovali i potpredsjednici Narodne skupštine Željka Stojičić, Nenad Stevandić i Senad Bratić.

Članovi Predsjedištva Narodne skupštine sa predstavnicima Monitornig tima razgovarali su o ispunjavanju obaveza koje je BiH preuzela članstvom u Savjetu Evrope, a koje se odnose na primjenu Evropske konvencije o ljudskim pravima i slobodama, kao i drugih dokumenta.

Predsjednik Čubrilović upoznao je izvjestioce da su sve institucije u Republici Srpskoj formirane u skladu sa Ustavom i rezultatima demokratski sprovedenih izbora i istakao da je Narodna skupština Republike Srpske, po svim parametrima, najuspješniji parlament u BiH.

Predsjednik Čubrilović informisao je izvjestioce da je Narodna skupština još u martu 2009. godine usvojila amandmane na Ustav Republike Srpske, koji su u potpunosti bili usklađeni sa obavezama koje podrazumijeva članstvo u Savjetu Evrope.

On je istakao da je usvojenim amandmanima bilo predviđeno brisanje prevaziđenih normi, kao što su društvena svojina, ukidanje smrtne kazne, kao i izostavljanje odredbe prema kojoj je formalno-pravno Sarajevo i dalje glavni grad Republike Srpske, a u stvarnosti to je Banja Luka.

Predsjednik Čubrilović je konstatovao, da iako je bila postignuta saglasnost za 28 od 29 amandamana na Ustav Republike Srpske, ulaganjem veta od strane Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda, nažalost, osporeni su svi usvojeni amandmani i zbog toga do sada nisu ispoštovane preporuke Savjeta Evrope.

Predsjednik Čubrilović istakao je da je u Republici Srpskoj zadovoljavajuća politička i bezbjednosna situacija, te da se poštuju prava konstitutivnih naroda, nacionalnih i svih drugih manjina, u skladu sa osnovnim principima i pozitivnom evropskom praksom.


Izvor: Press služba Skupštine Srpske,16.06.2016.