Zastava Srbije

CENTRALNA BANKA BIH: Devizne rezerve bilježe smanjenje

17.05.2022.


Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su izjavili da su devizne rezerve Centralne banke iznosile oko 15,68 milijardi konvertibilnih maraka u aprilu ove godine i u odnosu na kraj prošle godine bilježe smanjenje.

"Na smanjenje deviznih rezervi najveći utjecaj je imao negativan saldo kupoprodaje KM, što je uobičajeno za prvi kvartal. U mjesecu martu je bila izražena povećana potražnja za euro gotovinom što je dodatno uticalo na smanjenje deviznih rezervi. CBBiH je uspješno odgovorila na sve zahtjeve komercijalnih banaka", poručili su iz Centralne banke.

Iz Centralne banke uvjeravaju da je Konvertibilna marka stabilna u odnosu na euro i CBBiH svojim deviznim rezervama u skladu sa Zakonom garantuje njenu stabilnost.

"U skladu sa svim navedenim, devizne rezerve se pretežno ulažu u lako utržive finansijske instrumente, državne obveznice zemalja članica eurozone, kojima se svakodnevno i u velikom obimu trguje na finansijskim tržištima, a koje se mogu u kratkom roku unovčiti radi blagovremenog izmirenja svih dospjelih i potencijalnih obaveza poštujući kriterij likvidnosti investicija", pojasnili su iz CBBiH.

Kažu kako da je Centralna banka BiH izvršila prilagođavanje strukture portofolia deviznih rezervi tako da je smanjen rizik zbog kamatnih stopa.

Jedan dio devizinih rezervi je uložen i u monetarno zlato, te se i ove cijene prate ali zbog aranžmana valutnog odbora nisu moguća značajnija ulaganja u monetarno zlato.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Klix, 10.05.2022.

Naslov: Redakcija