Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

SAVJET MINISTARA BIH: Usvojen nacrt plana hitnih mjera u vezi sa ilegalnim migrantima, potvrđen interes za učešće BiH u programu EU "Pravosuđe"

17.05.2018.


Savjet ministara Bosne i Hercegovine usvojio je nacrt plana sa prijedlogom mjera koje treba da budu hitno preduzete sa fokusom na nezakonite migrante i propusnost granice, kojom se, kako je rekao ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, predviđa i mogućnost zatvaranja granice BiH.

Nacrt plana sadrži paket hitnih mjera prioritetno usmjerenih na osiguranje bolje kontrole granice, efikasniju borbu protiv nezakonitih migracija na teritoriji BiH, realizovanje sporazuma o readmisiji, te jačanje readmisijskih i kapaciteta u području azila, kao i intenzivnije aktivnosti za sprečavanje krijumčarenja migrantima.

Mektić je rekao da pojedine države u okruženju puštaju migrante da olako dolaze do BiH, te da naša zemlja na neki način postaje "žrtva migrantske krize".

"Usvojili smo nacrt ovog plana. Vjerovatno je da će biti i nekih korekcija u samom planu, ali je suština u tome da ćemo se isključivo fokusirati na granicu, odnosno mogućnost njenog zatvaranja", rekao je Mektić.

On je dodao da očekuje da će veliki broj migranata iz Srbije krenuti u BiH, jer je, prema njegovim riječima, Srbija ovih dana raspustila svoje imigracione centre.

Mektić je pozvao sve institucije i nivoe vlasti u BiH da pomognu u rješavanju ovog problema.

"Problem moramo rješavati u koordinaciji i na svim nivoima zajedničkim naporima", naveo je Mektić i naglasio da BiH neće dozvoliti da bude žrtva neodgovornog ponašanja bilo koje zemlje kada je riječ o problemu migrantske krize.

Kad je riječ o zbrinjavanju postojećih migranata u BiH, Mektić je rekao da je dogovoreno uklanjanje šatorskog naselja iz Sarajeva, te obezbjeđivanje takvih kapaciteta da se onemogući migrantima da borave u parkovima i na ulicama gradova, već u centru koji je za to namijenjen.

Nije isključeno ni da će migranti biti prisilno prebacivani u centre, jer postoji mogućnost da im se promijeni status azilanta-ilegalnog migranta, te da im se ograniči kretanje i stavljanje pod nadzor, rekao je Mektić.

"Ne možemo dozvoliti da oni ne poštuju zakone ove zemlje", istakao je Mektić, te dodao da očekuje da dopunjen i dorađen izvještaj bude potvrđen na narednoj sjednici.

Na sjednici Savjeta ministara bilo je riječi i o smještaju Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH, ali konačna odluka nije donesena.

Tokom sjednice Savjet ministara je prihvatio i Izjavu podrške digitalnoj agendi za Zapadni Balkan, koju će Ministarstvo komunikacija i prometa dostaviti Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnika predložen je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Izjavu bi trebali potpisati predstavnici Albanije, BiH, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Kosova u Sofiji 17. maja ove godine.

Potpisnici se ovom izjavom obavezuju da rade na rješavanju pitanja poput smanjenja troškova rominga, razvoja e-vlade, e-nabavke, e-zdravstva i drugih pitanja značajnih za građane regiona.

Savjet ministara BiH potvrdio je interes za učešće BiH u programu Evropske unije "Pravosuđe", koji je usmjeren na dalji razvoj evropskog područja pravde, koji se zasniva na uzajamnom priznavanju i povjerenju država članica razvijanjem pravosudne saradnje u građanskopravnim i krivičnopravnim pitanjima, a takođe se podržava i djelovanje EU-a na području suzbijanja upotrebe i prometa drogama.


IZVOR: Vebsajt VHRT, 15.05.2018.

Naslov: Redakcija


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772