Zastava Srbije

UPRAVA ZA INDIREKTNO OPOREZIVANJE BIH: Preko granice mogu se prenijeti samo hermetički upakovane namirnice i hrana namijenjena za jednokratnu ličnu upotrebu. U EU je zabranjeno unošenje mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda. Putnici lijekove mogu prenijeti preko granice, ali u količinama neophodnim za uobičajene terapije i uz obavezno posjedovanje odgovarajuće medicinske dokumentacije

17.05.2017.


Ljeto je sve bliže, a sa njim i sezona godišnjih odmora, zbog čega svi koji planiraju da putuju izvan BiH treba pažljivo da spakuju kofere kako bi izbjegli neprijatne situacije sa graničarima.

Bilo da na izabranu destinaciju krećete automobilom, autobusom ili avionom, važno je da se dobro informišete i pripremite prije polaska na put, jer se pravila koja vladaju na graničnim prelazima moraju poštovati.

U Upravi za indirektno-oporezivanje BiH (UIO BiH) kažu da se preko granice mogu prenijeti samo hermetički upakovane namirnice i hrana namijenjena za jednokratnu ličnu upotrebu. U EU je zabranjeno unošenje mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda.

- Putnici lijekove mogu prenijeti preko granice, ali u količinama neophodnim za uobičajene terapije i uz obavezno posjedovanje odgovarajuće medicinske dokumentacije - ističu u UIO BiH.

Putnici koji u Hrvatsku krenu na ljetovanje mogu sa sobom ponijeti lijekove koje će najduže koristiti mjesec, i uz to moraju posjedovati nalaz, potvrdu doktora ili recept.

Svi koji godišnje odmore ne žele provesti bez kućnih ljubimaca, dodatno moraju spremiti i svoje male prijatelje.

- Neophodno je imati validni pasoš, koji izdaje uprava za veterinu pod određenim brojem. Dobijanje pasoša u vezi je sa elektronskom identifikacijom, odnosno, obilježavanjem, na primjer psa mikročipom - objašnjavaju u UIO BiH.

Pored mikročipa, životinje koje se prenose preko granice treba da imaju potvrdu o vakcinaciji protiv bjesnila kao i sertifikat koji se radi minimum mjesec nakon vakcinacije.

- Potrebno je obaviti i klinički pregled neposredno prije puta (48 sati) kod veterinara i tu potvrdu kao i ostale prethodno obezbijeđene potvrde priložiti veterinarskoj inspekciji za finalni sertifikat za putovanje životinja u zemlje EU - dodaju u UIO.

U banjalučkoj turističkoj agenciji "Cepter pasport" kažu da sve klijente prije polaska na putovanje obavezno upozore da moraju poštovati određena pravila prilikom putovanja.

- Skrenemo im posebno pažnju na težinu prtljaga ukoliko se ide čarter ili redovnim letovima, kao i šta sve mogu u avion unijeti kao ručni prtljag - ističu u ovoj agenciji.

Ista situacija je i u ostalim agencijama. Uglavnom, kako kažu, nastoje putnike savjetovati kako izbjeći potencijalne neprijatnosti koje mogu da se dese na svakom putovanju.

Novac, kreditne kartice, putne čekove i sve ostalo što ima novčanu vrijednost, u agencijama savjetuju putnicima da bi trebalo nositi u ručnom prtljagu.

- Ako izgubite novac u predatom prtljagu, avio-kompanije nisu obavezne nadoknaditi taj gubitak - upozoravaju iz agencija. Isto tako, parfemi ili gelovi koje nose na put ne smiju biti veći od 100 mililitara, ukoliko putnici nisu spremni da rizikuju da im budu oduzeti na aerodromu.


IZVOR: Vebsajt Glas Srpske, Dragana Orlović, 16.05.2017.

Naslov: Redakcija