Zastava Srbije

BIH OFICIRI ZA VEZU USKORO U UREDU EVROPSKE POLICIJE - EUROPOL

17.05.2017.


Bosna i Hercegovina uskoro će izabrati oficira za vezu u Uredu evropske policije (EUROPOL), a uvjeti za to su ispunjeni nakon što su 16. maja 2017. godine ministri i šefovi policije državnog nivoa, entiteta i kantona potpisali Sporazum o upućivanju oficira za vezu u EUROPOL-u.

Sporazum su potpisali državni ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač te kantonalni ministri unutrašnjih poslova i šefovi policija na svim nivoima.

Mektić je kazao da je tom koraku prethodilo nekoliko aktivnosti u saradnji s EUROPOL-om.

Istakao je da Sporazum o upućivanju oficira za vezu određuje način na koji će BiH unutar zajednice policijskih službi birati i uputiti oficira u EUROPOL. Rekao je da će proces izbora krenuti uskoro.

- Vrlo brzo ćemo biti u situaciji da biramo oficira kojeg ćemo poslati u sjedište, u Haag, tamo je sve spremno za njegov prijem. EUROPOL će biti snažan alat u rukama policijskih agencija u svakom segmentu sigurnosti, imat ćemo veliku koristi od njega - rekao je Mektić te dodao da je i EUROPOL izrazio želju da ima oficira u BiH.

Izrazio je zadovoljstvo što BiH postaje sastavni dio evropskih policijskih snaga te naglasio da se radi o velikom iskoraku u vezi s integracijom u Evropsku uniju.

Ministar sigurnosti BiH naveo je da u okviru EUROPOL-a djeluje poseban centar za borbu protiv terorizma u sklopu kojeg će i BiH moći razmjenjivati informacije s evropskim policijama.

Federalni ministar Čampara je naglasio da se tim činom BiH pridružuje grupi od 700 policijskih agencija iz 40 država koje sarađuju s EUROPOL-om.

- Siguran sam da će naše iskustvo korisiti EUROPOL-u, ali i da ćemo iskoristiti sve kapacitete da bismo poboljšali sigurnosni sektor i građanima omogućili sigurno okruženje - ukazao je Čampara.

Naglasio je da će efikasnija borba protiv organiziranog kriminala, terorizma, trgovine ljudi, korupcije te privrednog kriminala biti neke od prednosti koje će BiH imati od saradnje s EUROPOL-om.

Ministar unutrašnjih poslova iz RS-a Dragan Lukač izrazio je zadovoljstvo zbog buduće saradnje s EUROPOLO-om, naglašavajući da će time saradnja s evropskim policijskim snagama biti znatno unaprijeđena.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, 16.05.2017.

Naslov: Redakcija.