Zastava Srbije

U PLANU IZMJENE ZAKONA O RADU: Omogućiti povećanje broja dana plaćenog i neplaćenog odsustva

17.04.2020.


Vlada Federacije Bosne i Hercegovine svjesna je činjenice da će značajan broj ljudi ostati bez posla zbog čega su i planirane određene aktivnosti, ukazao je federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

Kako je pojasnio, nema razloga za zabrinutost kod isplate naknada jer Federalni zavod za zapošljavanje raspolaže značajnim sredstvima, a u slučaju da ta sredstva budu nedostatna Vlada FBiH će iz svojih fondova izdvojiti potrebna sredstva kako bi se ovoj kategoriji osoba omogućilo da imaju socijalnu sigurnost.

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti odsustva s posla jednog od roditelja, ministar Drljača je podsjetio da je 16. marta izdata preporuka poslodavcima da jednom od roditelja koji imaju maloljetnu djecu do 10 godina omogući odsustvo s posla.

- Mišljenja smo da u slučaju da su oba roditelja zaposlena poslodavac treba omogući odsustvo jednom roditelju u skladu sa Zakonom o radu i drugim zakonima, Kolektivnim ugovorom te Pravilnikom o radu - dodao je.

U pitanju je važna problematika, naglašava Drljača, zbog čega je planirano izmjenama i dopunama Zakona o radu omogućiti povećanje broja dana plaćenog i neplaćenog odsustva.

Zakon trenutno predviđa sedam dana, a sada će se, u saradnji sa socijalnim partnerima, razmatrati da li će se taj broj dana povećati na 15 ili 20.

Ministar Drljača ukazao je da složenost situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa usmjerava aktivnosti Vlade Federacije BiH, prvenstveno u smislu očuvanja zdravlja građana.

Podsjetio je da je Federalna vlada dobila pohvale od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koja je istaknula da je Vlada pravovremenim mjerama postigla dobre rezultate u cilju zaustavljanja pandemije, ali i stabilnosti privrede.

Napomenuo je da Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa, koji treba razmatrati Federalni parlament podrazumijeva subvencije doprinosa za obavezno osiguranje, obustavu obračuna i plaćanja zateznih kamata na javne prihode te prekide parničnih i vanparničnih izvršnih postupaka.

Drljača je istaknuo da je za 422.800 penzionera Vlada Federacije BiH izdvojila 185 miliona KM i da je za 44.000 invalida izdvojeno 11,5 miliona KM, dok je za 10.500 civilnih žrtava rata izdvojeno 2,1 milion KM.

- Isplate penzija kao i naknade za socijalne kategorije koje se izdvajaju iz budžeta bit će blagovremeno isplaćivane bez obzira na postojeće ekonomske posljedice pandemije - jasno je ukazao Drljača.

Svjesni su, kaže, činjenice da će i pored donesenih mjera značajan broj radnika ostati bez posla što je pitanje koje će se morati prioritetno rješavati, a svi napori već se ulažu kako bi se smanjile ekonomske posljedice, te kako bi se FBiH vratila obnovi ekonomije.


IZVOR: Vebsajt Vlade FBiH, 14.04.2020.

Naslov: Redakcija