Zastava Srbije

VLADA RS: Usvojen Prijedlog uputstva o praćenju, vrednovanju i ocjenjivanju učenika u osnovnim i srednjim školama prilikom izvođenja nastave na daljinu

17.04.2020.


Vlada Republike Srpske održala je 67. redovnu sjednicu u Administrativnom centru u Banjaluci.

Vlada Republike Srpske usvojila je Prijedlog uputstva o praćenju, vrednovanju i ocjenjivanju učenika u osnovnim i srednjim školama prilikom izvođenja nastave na daljinu.

Ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić rekla je da će školska godina trajati do sredine juna.

"S obzirom na to da su učenici već ocijenjeni na kraju prvog polugodišta, te da je većina njih ostvarila bar jednu ocjenu u drugom polugodištu, Ministarstvo prosvjete i kulture je u skladu sa uredbama o izmjenama i dopunama zakona o osnovnom i srednjem vaspitanju i obrazovanju predložilo Vladi ovo uputstvo", rekla je ministar Trivić.

Ona je dodala da će đaci biti ocijenjeni nakon izvođenja nastave na daljinu, te da će primarno biti vrednovan njihov angažman u komunikaciji i inteaktivnosti putem kratkih pismenih testova, pisanja eseja ili audio i video prezentacija.

"Veoma je važno da nastavnici vode evidenciju o praćenju rada svakog učenika. Ukoliko učenici budu nezadovoljni vrednovanjem znanja na ovakav način, moći će da polažu razredni ispit pred komisijom", istakla je ministar prosvjete i kulture.

Prema njenim riječima, u ovoj situaciji je primarno zdravlje učenika.

"Učenici i nastavnici su pozdravili uvođenje novih tehnologija koje su omogućile izvođenje onlajn nastave. Kombinacijom tradicionalnog izvođenja nastave i upotrebe digitalnih tehnologija ćemo se rukovoditi početkom nove školske godine", navela je ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić.


IZVOR: Vebsajt Vlade RS, 16.04.2020.

Naslov: Redakcija