Zastava Srbije

USTAVNI SUD BIH: Biće ispitane mjere o zabrani kretanja mlađim od 18 i starijim od 65 godina

17.04.2020.


Ustavni sud BiH će 22. aprila donijeti odluke o tome da li se zabranama kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina u Federaciji BiH usljed epidemije koronavirusa krše prava građana, najavio je predsjednik ovog suda Zlatko Knežević.

On je naveo da su građani protiv odluka Federalnog štaba civilne zaštite podnijeli nekoliko apelacija i da zahtijevaju odluku suda o mjerama ograničenja kretanja za djecu mlađu od 18 godina, ali i za osobe starije od 65 godina.

"Redovno pratimo situaciju, u toku smo svih naredbi, odluka i ukaza. Na sreću, neke, koje su katastrofalne za ustavni poredak, donesu se pa se povuku vrlo brzo, poput zabrane međusobnih kontakata između opština i lokalnih zajednica. Ljudi su, na svu sreću, shvatili da to nema veze s pameću", rekao je Knežević.

Vlasti u BiH, prema ocjeni Kneževića, za sada postupaju odgovorno, a uvedene mjere su donesene na zakonit način.

Predsjednik Ustavnog suda BiH je rekao da može da prihvati sve mjere ograničenja, ali pod uslovom da su zasnovane na preporuci medicinske struke, a sve mimo toga je nazvao pretjerivanjem.

Ključno je, kako je naveo Knežević, da građani znaju koliko dugo će mjere ograničenja biti produžene.

"Neki vremenski period mora biti naveden. Makar se produžavao. Makar se donosila odluka da se produžava. Građanin mora znati u kom periodu je njegovo pravo ograničeno", objasnio je Knežević.

Jedan od velikih problema koje će izazvati situacija stvorena zbog koronavirusa bit će, smatra Knežević, poštivanje obaveza da se osiguraju suđenja u razumnom roku.

On je podsjetio da je VSTV BiH prošlog mjeseca donio odluku da se odgode glavni pretresi, osim u slučajevima određivanja ili produženja pritvora, u hitnim i u slučajevima kada postoji opasnost od zastare te da se odgađaju sva ročišta u prekršajnoj materiji osim u predmetima koji su pokrenuti zbog postupanja suprotno izdatim rješenjima i naredbama nadležnih usljed pojave novog virusa.

"U ovom segmentu suđenja u razumnom roku će stvoriti problem, ako će to trajati nekoliko mjeseci i ako sudovi uspiju najveći dio svog posla riješiti takozvanom online komunikacijom ili radom od kuće, onda neće biti preveliki problem. A ako se to shvati kao izgovor za nepostupanje prema standardima suđenja u razumnom roku, to će onda stvoriti pravi problem", smatra Knežević.

Knežević nije želio dati ocjenu da li je potez VSTV-a dobar ili ne, navodeći da nije nadležan za "redovno sudstvo" te je dodao da u većini predmeta u izvršnom postupku nema potrebe za direktnom komunikacijom stranaka te da u tom smislu nema potrebe za kompletnom obustavom.

"Vidjet ćemo kakve će posljedice biti i rasprave poslije ovoga, kada prestanu vanredne okolnosti. Ipak, čini mi se da se svi u ovoj zemlji ponašaju na način - bolje da malo djeluju prestrogo nego da snose odgovornosti za nešto što bi direktno moglo da ugrozi živote. Meni je drago da je VSTV reagovao, to mogu da kažem kao pravnik, kao neko ko je u tom sistemu 30 i nešto godina, ali najbolja ocjena će biti kada prođe ovo sve i kad stavimo na papir korist i štetu od ovakvog ponašanja", rekao je Knežević.

On je istakao da Ustavni sud nije značajno usporio svoj rad i da nastoji da prati situaciju, reaguje pravovremeno, a trenutno izvršava oko 90 posto svojih aktivnosti.


IZVOR: Vebsajt Klix, 14.04.2020.

Naslov: Redakcija