Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika

NACRT ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O JAVNOM OKUPLJANJU: MUP povukao Nacrt zakona

17.04.2019.


Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske saopštilo je da nije u skupštinsku proceduru uputilo Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom okupljanju, niti se Vlada Republike Srpske očitovala o istom.

"Imajući u vidu da se radi o radnoj verziji, Ministarstvo neće u ovom trenutku nastaviti rad na izmjenama ovog Zakona, niti će ovaj materijal uputiti u proceduru", saopšteno je iz MUP-a.

Saopšteno je takođe da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske spremno na konstruktivan dijalog u vezi saNacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru, koji je na dnevnom redu 4. sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, a "sve u cilju uvažavanja dobrih praksi i prijedloga koji se odnose na sporne članove navedenog Nacrta zakona".

"Cilj je da se dobije kvalitetno i dobro rješenje, do utvrđivanja prijedloga ovog zakona", dodaje se u saopštenju.

Istovremeno, u skupštinskoj proceduri na sjednici NS RS naći će se Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima koji predviđa mogućnost uvođenja rezervnog sastava policije, a u cilju kako navodi MUP podizanja stepena bezbjednosti građana i imovine.

Ambasade SAD, Njemačke i Velike Britanije te OHR saopštile su da je MUP RS dostavio Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom okupljanju ekspertima međunarodne zajednice u svrhu dobijanja njihove stručne ocjene, te da bi isto trebalo uraditi i sa predloženim amandmanima na Zakon o javnom redu i miru.

Da su odredbe Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru RS, koje je nedavno usvojila Vlada RS, u suprotnosti s međunarodnim standardima slobode medija, smatraju i iz OEBS-a.

U pitanju su odredbe koje propisuju i robiju za neovlašteno fotografisanje službenika, zbog čega su naišle na oštre osude medijske zajednice i javnosti.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, 11.04.2019.

Naslov: Redakcija