Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika

DUG PREMA ADVOKATIMA U RS VLADA ĆE IZMIRITI DO KRAJA 2019. GODINE

17.04.2019.


Vlada Republike Srpske će do kraja godine u osam jednakih rata izmiriti dug od 1,8 miliona KM prema advokatima za rad po službenoj dužnosti zbog kojeg je Advokatska komora Republike Srpske ranije prijetila obustavom rada u ovim predmetima.

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović rekao je da je Vlada Srpske dala saglasnost za potpisivanje Memoranduma o razumijevanju o izmirivanju obaveza prema advokatima za odbrane po službenoj dužnosti pred sudovima u Republici Srpskoj sa Advokatskom komorom RS.

"Riječ je o izmirivanju obaveza iz ranijih godina u osam jednakih rata. To znači da ćemo sve obaveze prema advokatima izmiriti do kraja ove kalendarske i budžetske godine. Te obaveze iznose oko 1,8 miliona KM", rekao je Kasipović.

On je istakao da je Advokatska komora u proteklom periodu pokazala razumijevanje i da vjeruje da u narednom periodu neće doći do novog gomilanja dugova.

Predsjednik Advokatske komore Republike Srpske Branislav Rakić rekao je da će za advokate ovakav prijedlog vjerovatno biti prihvatljiv, ali da će konačnu riječ imati Skupština Advokatske komore.

Skupština Advokatske komore Republike Srpske donijela je krajem prošle godine odluku da od 1. februara 2019. obustavi rad po službenoj dužnosti, ukoliko im Vlada RS ne isplati oko 4,3 miliona KM duga.

Međutim, nakon što im je Vlada uplatila oko 1,1 milion KM, advokati su odluku o obustavljanju rada suspendovali do 13. aprila. U međuvremenu je isplaćen još jedan dio dugovanja.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, 11.04.2019.

Naslov: Redakcija