Zastava Srbije

SKUPŠTINA KS: Usvojen Zakon o izmjenama Zakona o provjeri imovine nosioca javnih funkcija

17.03.2022.


Odlukom Skupštine Kantona Sarajevo, usvojene izmjene Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosioca javnih funkcija. Usvajanje izmjena zakona inicirao je Ured za borbu protiv korupcije KS.

Izmjenama Zakona sužava se broj osoba koje su dužne podnositi prijavu osim nosilaca javnih funkcija i njihovih bliskih srodnika što je ranije bilo nedovoljno precizno a novost je da se uvodi termin “osobe koje žive u zajedničkom domaćinstvu sa nosiocem javne funkcije”.

"Postoji potreba da se određene odredbe preciziraju. Uvodi se mogućnost digitalnog popunjavanja obrasca u cilju smanjenja mogućnosti greške. Također se implementira i mišljenje Ustavnog suda FbiH po tom zakonu", istakla je ministrica pravde i uprave Kantona Sarajevo Darja Softić Kadenić.

Iz opozicije u Skupštini KS smatrali su da se Zakon treba povući sa dnevnog reda te je zastpnik Haris Zahiragić (SDA) mišljenja da će zakon sankcionisati zastupnike koji su legalno stekli imovinu dok je zastupnica Jasmina Biščević-Tokić stava kako zakon ne tretira porijeklo imovine već samo način podnošenja izvještaja o imovini.

Zastupnica Segmedina Srna (SDP) zahvalila se Uredu za borbu protiv korupije na unapređenju legislative u Kantonu Sarajevo.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Klix, 15.03.2022.

Naslov: Redakcija