Zastava Srbije

NIJEDNA ZEMLJA ZAPADNOG BALKANA NE MOŽE OČEKIVATI DA POSTANE ČLANICA EU PRIJE 2030. GODINE: Unija je duboko podijeljena po pitanju proširenja

17.03.2021.


Iako u EU već duže vremena postoje inicijative da se poveća angažman po pitanju zapadnog Balkana i aktivnije radi na njegovoj integraciji, proces je naišao na još jedan kamen spoticanja kada je Bugarska ujesen blokirala Sjevernu Makedoniju zbog neslaganja oko historije i jezika. Također, bugarski veto naštetio je i Albaniji jer članice EU na pristupanje Skoplja i Tirane gledaju "u paketu". Nedostatak konkretnog napretka ide naruku zapadnoevropskim zemljama,

Adi Ćerimagić, ekspert za EU iz ugledne nevladine organizacije Inicijativa za evropsku stabilnost (ESI) iz Berlina, u izjavi za „Avaz“ ističe da nijedna zemlja zapadnog Balkana ne može očekivati da postane članica EU prije 2030. godine.

- EU je duboko podijeljena. Razloga zašto je EU podijeljena je mnogo. Najveći dio drži kako bi, u trenutku kada se treba konsolidirati nakon izlaska Ujedinjenog Kraljevstva i odgovoriti na izazove koje predstavljaju Poljska i Mađarska, novo širenje EU dodatno oslabilo i usporilo proces odlučivanja u samim institucijama EU - objašnjava Ćerimagić.

On ističe da BiH ima veliki broj prijatelja u samoj EU i mnogo onih koji razumiju da ovakva brzina odvijanja procesa ne daje rezultate.

- EU je potrebna politika koja će grupu od šest siromašnih zemalja, omeđenih najbogatijim i najnaprednijim tržištem, izvući iz izolacije u kojoj se nalaze sada. I dati im određenu viziju gdje mogu biti za pet godina ako rade, reformiraju se i usvajaju EU standarde. Toga sada nema - navodi Ćerimagić.

On kaže da niti jedna siromašna evropska zemlja u posljednjih 30 godina nije napravila značajan ekonomski, društveni i politički skok, a da se nije priključila tržištu EU. Ili tako što se uvezala s drugim jednako siromašnim i nerazvijenim tržištima. Stoga, ESI predlaže model integracije zapadnog Balkana u EU na način da se ovim državama prvo omogući da postanu dio istog ekonomskog prostora.

Ćerimagić ističe da bi ekonomska integracija regiona omogućila snažan zamah razvoju svih.

-To bi u regionu omogućilo političarima, opoziciji i poziciji, javnoj upravi, građanima, privredi, investitorima i medijima da znaju da će, ako u pet godina urade sve reforme, onda građani i privreda imati konkretnu korist. Ako neke zemlje budu brže, to će stvarati pritisak na ostale. U takvoj situaciji EU onda ima i odgovor na pokušaje drugih aktera da utječu u regionu - tvrdi Ćerimagić.


IZVOR: Vebsajt Avaz, D. Hadžović, 14.03.2021.

Naslov: Redakcija