Zastava Srbije

PODUZETI MJERE ZAŠTITE U OBLASTI TURIZMA I SPRIJEČITI ŠTETE OD PANDEMIJE KORONAVIRUSA

16.03.2020.


U cilju institucionalnog i sistemskog prevazilaženja trenutne i predstojeće krize u privredi izazvane pandemijom koronavirusa, imajući u vidu da većina privatnih privrednih subjekata ima akumulirana sredstva za veoma kratak period, Udruženje turističkih agencija BiH usaglasilo je zajedničke zahtjeve, koje ću u vidu inicijative uputiti Vladi FBiH.

Zahtjeve je Vladi FBiH uputio Samer Rešidat, zastupnik u Zastupničkom domu PFBiH.

Udruženja poziva nadležne za turizam u oba entiteta u Bosni i Hercegovini da hitno reagiraju sa ciljem zaštite radnih mjesta u turističkom posredovanju, hotelijerstvu i putničkom prijevozu, pružanjem bespovratne i druge pomoći:

- uvođenje vrijednosnih vaučera kao obezbjeđenja građanima koji su uplatili aranžmane da će uplaćeni novac iskoristiti tokom ove godine ili po okončanju proglašene pandemije,

- beskamatne pozajmice turističkim agencijama, hotelijerstvu i putničkom transportu za tekuću likvidnost sa grejs periodom otplate od jedne do dvije godine, kao i odgođeno plaćanje prema finansijskim institucijama (krediti) najmanje do 15.4. do kada očekuju nove informacije o situaciji na zdravstvenom planu,

- odgađanje plaćanja poreza i doprinosa, tokom proglašenog kriznog perioda, za sve zaposlene u agencijama, hotelijerstvu i putničkom transportu koji su zasnovali radni odnos minimalno u prethodnoj godini (2019.) kao i obaveze zaposlenih prema bankama (lični krediti) takođe najmanje do 15.4.2020. godine,

- preporuke Ministarstva za okoliš i turizam FBiH i kantonalnih Ministarstava za privredu općinama da se obustavi plaćanje zakupnine za poslovne prostore do okončanja zdravstvene krize.

"Napominjemo nadležne za turizam (Vlade FBiH i kantona) da je Vlada susjedne Italije donijela odluku o isplaćivanju minimalnih plata svim zaposlenim u turističkim agencijama do okončanja zdravstvene krize, a da Vlada Slovenije danas odlučuje o subvencioniranju plata zaposlenih u turističkom sektoru u iznosu od 40 posto", objavio Samer Rešidat, zastupnik u Zastupničkom domu PFBiH i dodaje:

"Kao primjer ću navesti kako je Njemačka prebrodila posljednju privrednu krizu (2008/2009.), a sve ostale zemlje u Evropi su bili veliki gubitnici. Njemačka, kao jedina zemlja u Evropi, tada nije dozvolila gubitak stručnog osoblja i radnih mjesta, subvencijama za plate zaposlenih. Po završetku privredne krize Njemačka je zaposlila novih milion radnika dok većina zemalja u Evropi još i danas nije dostigla nivo BDP i zaposlenosti iz perioda prije navedene privredne krize.

Ove mjere će pomoći u očuvaju postojećeg nivoa zaposlenosti a ujedno i spriječiti gubitak stručnog kadra u turizmu kao strateškom privrednom sektoru Bosne i Hercegovine, koji za sebe veže preko 100 različitih djelatnosti.

Pored ovih zahtjeva koji su usko vezani za turističku djelatnost, pozivamo i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da formira tim koji će analizirati zahtjeve preduzeća koja su izvozno orijentisana i predložiti mjere za ublažavanje posljedica krize izazvane koronavirusom", poručio je Rešidat.


IZVOR: Vebsajt Klix, 14.03.2020.

Naslov: Redakcija