Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

ZAKONI O HRANI, VETERINARSTVU I POLJOPRIVREDI: Pojedine odredbe ovih zakona u suprotnosti su sa ustavnim uređenjem u BiH, te suvišne iz razloga što su propisane entitetskim zakonima


Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović, uputio je u proceduru zakone o poljoprivredi, hrani i veterinarstvu sa kojima RS nije u potpunosti saglasna jer pojedine odredbe nisu u skladu sa ustavnim uređenjem i mogu izazvati ozbiljne posljedice.

Upozorili su to iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS naglasivši da stavovi i argumenti Srpske nisu uzeti u razmatranje. Radi se o Zakonu o hrani, Zakonu o veterinarstvu i Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivredi, ishrani i ruralnom razvoju čije je tekstove Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH dostavilo Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS 29. februara 2016. godine.

Ministarstvo iz Banjaluke je u dopisu Šaroviću upućenom 9. marta podsjetilo da su u cilju usaglašavanja stavova i stvaranja ambijenta za sve proizvođače u BiH vođeni razgovori na ministarskom nivou i da je utvrđeno da nije sporno da pomenuti zakoni budu doneseni i da je Vlada RS podržala te aktivnosti. Tom prilikom utvrđen je jedan od najvažnijih principa, a to je da se obavezno poštuju ustavne nadležnosti u ovoj oblasti kao i važeće zakonodavstvo.

- Istim dopisom obavijestili smo Šarovića da su pojedine odredbe u zakonima sporne, odnosno u suprotnosti sa ustavnim uređenjem u BiH, te suvišne iz razloga što su propisane entitetskim zakonima čime je prekršen glavni princip rada na ovim zakonima - kazali su u Ministarstvu poljoprivrede RS.

Prilikom rada na usaglašavanju tekstova zakona pojedini učesnici iz ministarstva na nivou BiH, kažu u Vladi RS, nisu pokazali razumijevanje u vezi sa iznesenim argumentima i na Ustavu zasnovanim prijedlozima i stavovima koji su dostavljeni iz RS.

- Zbog toga se ne može konstatovati da su dostavljeni tekstovi zakona usaglašeni. Ako bi se u narednom periodu i desilo da dođe do zabrane izvoza mlijeka, institucije RS ne bi mogle da snose nikakvu odgovornost, jer su svojim djelovanjem bile usmjerene na pronalaženje rješenja koje bi bilo prihvatljivo i u najboljem interesu poljoprivrednih proizvođača - rekli su u Ministarstvu poljoprivrede RS.

Dodali su da je nedopustivo da BiH izgubi dozvolu za izvoz mlijeka u EU.

- Uslov EU, kada je u pitanju izvoz mlijeka, je propisivanje jasne podjele nadležnosti i komandnog lanca, pa donošenje rješenja samo zakonima na nivou BiH nije uslov sam po sebi i nije kompletno rješenje. Rješenje koje BiH mora da usvoji i primjeni u vezi sa komandnim lancem u službenim kontrolama mora biti u skladu sa ustavnim uređenjem i da obuhvata sve nivoe vlasti, a da li će to biti u okviru jednog ili tri zakona to je stvar unutrašnjeg uređenja. Zakoni, sami po sebi, nisu uslov EU već sistem koordinacije i Srpska neće dozvoliti da se data situacija koristi za bilo kakvo drugo preuzimanje nadležnosti u odnosu na ono što je neophodan preduslov za funkcionisanje spoljnotrgovinskog poslovanja- naglasili u Ministarstvu poljoprivrede RS.

Šarović je naglasio da se nakon više mjeseci i rada u okviru različitih radnih grupa odlučio da uputi zakone u proceduru i da će o tome da obavijesti i inspektore iz Dablina, koji su trenutno u BiH kako bi prekontrolisali da li su ispoštovane preporuke u vezi sa izvozom mlijeka. Šarović je rekao da čeka mišljenje entitetskih ministarstava, koja imaju rok da dostave mišljenje.

- Razgovarao sam i sa entitetskim ministrima. Najveći dio pitanja je usaglašen, a sada ćemo da vidimo koliko su oni spremni da podrže ovaj proces. U pismu i jednom i drugom ministru naveo sam da je naša odgovornost za hiljade porodica i radnih mjesta, da se ne smijemo igrati i da preuzete obaveze treba da izvršimo, te da sada nema izvlačenja iz ove situacije - dodao je Šarović i napomenuo da ministri treba da kažu šta u ovim zakonima nije dobro.

Entitetska ministarstva uspjela su da usaglase Zakon o poljoprivredi krajem prošle godine, dok je ostalo da bude usaglašeno još šest članova iz zakona o hrani i o veterinarstvu.

Zakoni koji su upućeni u proceduru

* Zakon o hrani

* Zakon o veterinarstvu

* Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivredi, ishrani i ruralnom razvoju


Izvor: Vebsajt Glas Srpaske, M. Miljić, V. Kulaga, 16.03.2016.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772