Zastava Srbije

VLADA RS: Donijet veći broj odluka

17.02.2023.


Vlada Republike Srpske usvojila je na osmoj sjednici Informaciju o stanju u oblasti industrije u 2022. godini.

Prema informaciji, tokom 2022. godine nastavljen je trend rasta broja zaposlenih u industriji, dok je, u istom periodu, industrijska proizvodnja porasla za 2,1 odsto.

Najveći rast zabilježen je u prerađivačkoj industriji (2,6 odsto) i proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom (3 odsto).

Prosječan broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji, koja je, sa 63,5 odsto dominatna u ukupnoj industrijskoj proizvodnji, iznosio je 59.878 i veći je za 1,8 odsto, odnosno za 1.062 radnika u odnosu na 2021. godinu. Takođe, prerađivačka industrija je ostvarila izvoz veći za 22,5 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Na sjednici, Vlada Republike Srpske usvojila je Informaciju o pružanju pomoći stanovništvu Turske, pogođenim katastrofalnim zemljotresom. Prema odluci, u područja pogođena zemljotresom biće upućena pomoć u osnovnim životnim namirnicama.

Vlada Republike Srpske donijela je i Odluku o utvrđivanju uslova za dodjelu koncesije putem pregovaračkog postupka za izgradnju i korištenje solarne elektrane “Ada polje”, na području Mrkonjić Grada.

Odluku je donesena na zahtjev “Hidroelektrana na Vrbasu”, koje namjeravaju graditi solarnu elektranu kapaciteta od 9,62 megavata, u procijenjenoj vrijednosti od 23,3 miliona KM. Elektrana bi bila izgrađena na površini od 12,2 hektara, u blizini “HE “Bočas”, a na zemljištu koje je u vlasništvu “Hidroelektrana na Vrbasu”.

Takođe, usvojena je i odluka o pravu prenosa vlasništva nad 10 novih sanitetskih vozila sa Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite na sljedeće javne zdravstvene ustanove: Dom zdravlja Banja Luka, Dom zdravlja Čelinac, Dom zdravlja Bijeljina, Dom zdravlja Kotor Varoš, Dom zdravlja Laktaši, Dom zdravlja Rudo, Dom zdravlja Ugljevik, Dom zdravlja Višegrad, Dom zdravlja Zvornik i bolnica “Srbija” Istočno Sarajevo.

Ukupna vrijednost vozila iznosi 1,32 miliona KM, a nabavljena su u okviru Hitnog projekta COVID-19 finansiranog kreditnim sredstvima Svjetske banke. Resorno ministarstvo će u narednom periodu isporučiti santitetska vozila navedenim zdravstvenim ustanovama.

Istovremeno, usvojena je Odluka o utvrđivanju srednjovjekovne nekropole stećaka “Radovac” (selo Potkom kod Berkovića) nepokretnim kulturnim dobrom od velikog značaja.

Nekropola “Radovac” broji 244 stećaka koji potiču iz perioda 14. i prve polovine 15. vijeka i prema brojnosti pripada grupi tzv. velikih nekropola.

Odlukom su dozvoljeni isključivo istraživački i konzervatorsko-restauratorski radovi, radovi na tekućem održavanju, uključujući i radove koji imaju za cilj prezentaciju kulturnog dobra. Prostor spomenika se može koristiti u kulturne i edukativne svrhe i biće otvoren i dostupan javnosti.


IZVOR: Vebsajt Vlade RS, 16.02.2023.

Naslov: Redakcija