Zastava Srbije

DOM NARODA PARLAMENTARNE SKUPŠTINE BIH: Konstituiran deveti saziv Doma naroda

17.02.2023.


Davanjem svečane izjave izabranih delegata, osnivanjem klubova naroda i izborom rukovodstva danas je konstituiran deveti saziv Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH).

Za predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH izabran je dr. Nikola Špirić, koji će tu dužnost obavljati u narednih osam mjeseci, do redovne rotacije predviđene poslovničkim odbredbama ovog Doma. Za prvog zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH izabran je Kemal Ademović, a za drugog zamjenika dr. Dragan Čović.

Na sjednici su osnovani i klubovi naroda, te izabrani predsjedavajući klubova. Klub delegata bošnjačkog naroda činit će Šefik Džaferović, Safet Softić, Kemal Ademović, Dženan Đonlagić i Džemal Smajić. Za predsjedavajućeg Kluba izabran je Šefik Džaferović, dok će njegovog zamjenika Klub delegata bošnjačkog naroda izabrati naknadno.

Klub delegata hrvatskog naroda činit će delegati dr. Dragan Čović, Marina Pendeš, Zdenko Ćosić, Ilija Cvitanović i Zlatko Miletić. Za predsjedavajuću Kluba izabrana je Marina Pendeš, a za njenog zamjenika Zdenko Ćosić.

Klub delegata srpskog naroda činit će Sredoje Nović, dr. Nikola Špirić, Radovan Kovačević, Snježana Novaković Bursać i Želimir Nešković. Za predsjedavajućeg Kluba izabran je Sredoje Nović, a za njegovu zamjenicu Snježana Novaković Bursać.


IZVOR: Vebsajt Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, 16.02.2023.

Naslov: Redakcija