Zastava Srbije

NACRT ZAKONA O VISOKOM SUDSKOM I TUŽILAČKOM SAVJETU RS: Međunarodne institucije i zvaničnici osudili usvajanje Nacrta zakona

17.02.2022.


Izvjestitelj u Evropskom parlamentu za Bosnu i Hercegovinu Paulo Rangel je osudio odluku Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) da usvoji Nacrt zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu Republike Srpske.

Poručio je da je duboko zabrinut zbog ovih, kako je naveo, eskalirajućih koraka.

"Ova aktivnost narušava vladavinu prava, legalni poredak i nezavisnost sudstva, narušava Ustav i Dejtonski sporazum, prijeti ustavnom poretku Bosne i Hercegovine. To preusmjerava državu na putu ka Evropskoj uniji i reformama definisanim u 14 ključnih prioriteta", ukazao je Rangel koji je također europarlamentarac.

Pozvao je bosanskohercegovačke političare da rade za dobrobit građana.

"Pozivam političke aktere da hitno prestanu s uzurpirajućim aktivnostima, smire situaciju i potpuno se angažuju u državnim institucijama, radeći na očuvanju mira, unapređenju demokratizacije i dobrobiti građana", zaključio je Rangel.

Podsjećamo, 10. februara je usvojen Nacrt zakona o VSTV-u Republike Srpske. Međunarodne institucije i zvaničnici su osudili ovu odluku te pozvali vlast u Republici Srpskoj da odustane od ove namjere.

Slijedi javna rasprava o Nacrtu zakona, a potom će ga entitetski parlamentarci razmatrati u formi prijedloga. Ako bude usvojen kao prijedlog, onda će stupiti na snagu.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Izvor: Vebsajt Klix, 14.02.2022.

Naslov: Redakcija