Zastava Srbije

ZAKON O SLOBODI PRISTUPA INFORMACIJAMA U BIH: Ombudsman podržava izmjenu Zakona

17.02.2021.


Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH podržava inicijativu organizacija civilnog društva za izmjene Zakona o slobodi pristupa informacijama u Bosni i Hercegovini ("Sl. glasnik BiH", br. 28/2000, 45/2006, 102/2009, 62/2011 i 100/2013).

U saopštenju iz ove institucije se ističe da je otvorena vlast, rukovođena principom transparentnosti i odgovornosti, ogledalo svakog demokratskog društva, te da je pravo na pristup informacijama osnov vladavine prava i predstavlja pravo svakog pojedinca da zna informacije od javnog interesa.

Iako su važeći zakoni o slobodi pristupa informacijama u BiH, odnosno Zakon o slobodi pristupa informacijama u BiH, Zakon o slobodi pristupa informacijama u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Sl. novine FBiH", br. 32/2001 i 48/2011), Zakon o slobodi pristupa informacijama ("Sl. glasnik RS", br. 20/2001) Republike Srpske zasnovani na međunarodnim dokumentima, ombudsmani ističu da je činjenica da su prevaziđeni i ne odgovaraju potrebama savremenog društva i digitalnog doba.

U saopštenju se podsjeća da su ombudsmani u decembru 2019. godine izdali Specijalni izvještaj o iskustvima u primjeni zakona o slobodi pristupa informacijama u BiH, koji je dostavljen svim javnim organima vlasti u BiH koji su bili obuhvaćeni istraživanjem.

Jedna od preporuka ombudsmana odnosila se i na potrebu usvajanja novih zakona o slobodi pristupa informacijama u BiH, a imajući u vidu nalaze Stručnog izvještaja "Unapređenje prava pristupa informacijama u BiH" od 19. februara 2018. godine Tajeks /TAIEDž/ - IPA - Tajeks stručne misije.

"Iz tog razloga postoji potreba za preduzimanjem proceduralnih radnji radi donošenja novih zakona o slobodi pristupa informacijama, koji će u cijelosti biti usklađeni sa međunarodnim standardima", ističe se u saopštenju.

Ombudsmani u potpunosti podržavaju inicijativu organizacija civilnog društva, te pozivaju Ministarstvo pravde u Savjetu ministara, kao i ministarstva pravde Republike Srpske i Federacije BiH da pristupe izradi novih zakonskih propisa, uz uvažavanje stavova relevantnih institucija i organizacija.


IZVOR: Vebsajt Glas Srpske, 11.02.2021.

Naslov: Redakcija