Zastava Srbije

USTAVNI SUD BIH: Odbačena Apelacija Komisije za sprovođenje referenduma u RS, protiv odluke Suda BiH i Centralne izborne komisije (CIK) BiH kojom joj je osporeno pravo na Centralni birački spisak

17.02.2017.


Ustavni sud BiH odbacio je kao nedopuštenu apelaciju Republičke komisije za sprovođenje referenduma u Republici Srpskoj protiv odluke Suda BiH i Centralne izborne komisije (CIK) BiH kojom joj je osporeno pravo na Centralni birački spisak, izjavio je registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan.

Mijan nije mogao da saopšti više detalja, ali je naveo da će kompletna odluka Ustavnog suda BiH o ovoj apelaciji biti postavljena na internet stranici Suda u narednim danima.

Mijan je ranije izjavio da je prvo CIK BiH donio odluku da je zahtjev Komisije neosnovan, a kasnije je tu odluku potvrdio i Sud BiH.

Republička komisija za sprovođenje referenduma odlučila je da uputi apelaciju Ustavnom sudu BiH na odluku Apelacionog vijeća Suda BiH i CIK-a BiH, kojom je RS osporeno pravo na Centralni birački spisak.

Apelaciono vijeće Suda BiH odbacilo je kao nedopuštenu žalbu Republičke komisije za sprovođenje referenduma Republike Srpske na odluku CIK-a BiH, kojom je odlučeno da se odbije zahtev za ustupanje Centralnog biračkog spiska.

Član CIK-a BiH Suad Arnautović rekao je ranije da je Sud BiH, odlučujući o ovom pitanju, našao da ne postoje procesno-pravni uslovi za meritorno rješavanje žalbe, jer žalilac, Republička komisija za sprovođenje referenduma, nije ovlašten za podnošenje žalbe u konkretnom slučaju.

Predsjednik Republičke komisije Siniša Karan ranije je izjavio da je povrijeđeno pravo Komisije na pravni lijek i direktno prekršena Evropska konvencija o zaštiti ljudskih prava.

Nakon što joj CIK BiH nije ustupio Centralni birački spisak, Republika Srpska je, uz pomoć MUP-a i ostalih entitetskih institucija, napravila vlastiti birački spisak.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 15.02.2017.

Naslov: Redakcija