Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

EVROPSKI PARLAMENT USVOJIO REZOLUCIJU O BIH

17.02.2017.


Poslanici Evropskog parlamenta su, na plenarnoj sjednici koja se održava u Strazburu, usvojili Rezoluciju o napretku reformi u Bosni i Hercegovini na putu ka Evropskoj uniji.

Za Rezoluciju, koju je pripremio izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Kristijan Dan Preda, glasalo je 496 poslanika, 132 su bila protiv, a 67 suzdržanih.

Rezolucija je usvojena bez bitnijih izmjena o donosu na verziju koju je krajem januara usvojio Vanjskopolitički odbor Evropskog parlamenta i na debatu koju su poslanici održali.

Pojam federalizacije pomenut je i u usvojenom tekstu, u vidu neke vrste principa kojim se treba rukovoditi.

Usvojena rezolucija pozdravlja reformske procese koji su provedeni i ukazuje na put kojim zemlja treba ići, a koji podrazumijeva konsenzus, socio-ekonomske i političke reforme u BiH, time i put ka eurointegracijama.

Poslanici ističu kako EU i dalje ostaje usmjerena na perspektivu BiH u Evropskoj uniji, teritorijalni integritet i zajedništvo. Pozivaju BiH da upravo kroz evaluaciju zahtjeva za članstvo u Evropskoj uniji dokaže da je država koja funkcioniše.

 Takođe, nastojanja vlade Republike Srpske da uspostavi paralelne kanale komunikacije s Komisijom zastupnici smatraju neprihvatljivima.

Od BiH se zahtijeva da nastavi s reformama i postane učinkovita i funkcionalna država utemeljena na vladavini prava, jamčeći jednakopravnost i demokratsku zastupljenost svih konstitutivnih naroda i građana.

 Poslanici su izrazili žaljenje zbog toga što "deklarisani politički angažman u borbi protiv korupcije nije pokazao konkretne rezultate." Takođe, istakli su i potrebu za efikasnim nadzorom političkih stranaka i finansiranja predizbornih kampanja, transparentnim zapošljavanjem u javnom sektoru te prestankom korupcije na javnim konkursima.

Kako je saopšteno iz Evropske narodne stranke, ovim Parlament poziva BiH da provede socioekonomske reforme i riješi problem nezaposlenosti mladih, hitno provede presude Ustavnog suda uključujući i presudu u slučaju Sejdić – Finci, zatim Odluku o izborima u gradu Mostaru kao i o legitimnom predstavljanju sva tri naroda.

Parlament takođe osuđuje neprihvatljivo nasilje nad članovima izborne komisije na nedavnim izborima u Stocu kao i ilegalni referendum održan u Republici Srpskoj, navodi se u saopštenju.

BiH je podnijela aplikaciju za članstvo u EU u februaru 2016. godine, a Evropska komisija trenutno je procjenjuje.

Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han (Johannes Hahn), je tokom debate obavljene u Evropskom parlamentu, istakao da se pred Bosnom i Hercegovinom nalaze brojni izazovi.

"Bh. vlasti moraju dati koherentne odgovore na upite Komisije. To je ključna pretpostavka i osnova za funkcionisanje mehanizma koordinacije. Pozdravljam sve pokušaje jačanja pravne države", rekao je Han.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 15.02.2017.

Naslov: Redakcija


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772