Zastava Srbije

FEDERALNA UPRAVA ZA INSPEKCIJSKE POSLOVE: U novembru izvršeno 1.826 inspekcijskih nadzora nad poštivanjem epidemioloških mjera u FBiH

16.12.2021.


Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove saopćili su da inspekcijski organi u FBiH nastavljaju s vršenjem nadzora nad poštivanjem higijensko-epidemioloških mjera svim raspoloživim kapacitetima, te poduzimaju sve aktivnosti u okviru svoje nadležnosti na sprečavanju daljeg širenja koronavirusa u FBiH, u skladu sa odlukama nadležnih kriznih štabova.

U toku novembra 2021. godine, prema trenutnim podacima, inspekcijski organi u FBiH izvršili su ukupno 1.826 inspekcijskih nadzora, u okviru kojih je kod 77 subjekta uočeno grubo kršenje mjera, te izdati prekršajni nalozi u iznosu od 136.550 KM. Inspektori su subjektima nadzora kod kojih su ustanovljena manja odstupanja od propisanih mjera izrekli 335 rješenja o otklanjanju nedostataka. Također, doneseno je 13 rješenja o zabrani rada fizičkim osobama koja nisu pod sanitarnim nadzorom, te 70 upozorenja radi otklanjanja nedostataka na licu mjesta. Najveći broj nadzora izvršili su inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona (594), te Kantona Sarajevo (375).

Od ukupnog broja, inspektori FUZIP-a su u novembru izvršili 134 inspekcijska nadzora u okviru kojih su izdali 14 prekršajnih naloga u iznosu od 25.500 KM, kao i 16 rješenja o otklanjanju nedostataka, 10 o zabrani rada, te 70 upozorenja.

Evidentiran je nešto manji broj uočenih prekršaja u odnosu na prethodni mjesec, a do kršenja minimuma obavezujućih mjera najčešće dolazi u ugostiteljskim objektima, trgovinama, tržnim centrima, privrednim društvima s većim brojem zaposlenih, odnosno na mjestima okupljanja većeg broja ljudi.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove apeluju na građane i privredne subjekte da se pridržavaju propisanih mjera, te osiguraju pretpostavke za poštivanje svih preporuka, kako za dobrobit ličnog zdravlja, tako i za kolektivnu sigurnost i normalizaciju prilika u Federaciji BiH, saopćeno je iz ove uprave.


IZVOR: Vebsajt Vlade FBiH, 13.12.2021.

Naslov: Redakcija