Zastava Srbije

ZAKON O UREĐENJU PROSTORA I GRAĐENJU: Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske načelnicima i gradonačelnicima u Srpskoj i RUGIP-u uputilo Instrukciju za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata. Nelegalni graditelji do 31. decembra 2016. godine mogu podnijeti samo zahtjev čime izvršavaju zakonsku obavezu, dobijaju priliku da legalizuju svoj objekat, a zakonom propisani dokazi se pribavljaju u daljem postupku

16.12.2016.


Građani koji žele da legalizuju bespravno sagrađene objekte trpe zbog nesnalaženja, nestručnosti i proizvoljnog tumačenja Zakona o uređenju prostora i građenju ("Sl. glasnik RS", br. 40/2013, 2/2015 - odluka US, 106/2015 i 3/2016 - ispr.) u lokalnim zajednicama, rekla je ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske, Srebrenka Golić.

Golić je navela da se to odnosi na službenike u pojedinim lokalnim zajednicama i područnim jedinicama Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove, zbog čega je resorno ministarstvo načelnicima i gradonačelnicima u Srpskoj i RUGIP-u već uputilo Instrukciju za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata.

- U Instrukciji smo ukazali na propuste i nedopustivo ponašanje službenika, te dali dodatna uputstva kako da se problemi prevaziđu - rekla je Golić.

Ona je dodala da se građani najviše žale na to što nadležni organi za legalizaciju na lokalnom nivou odbijaju da prime zahtjev, te insistiraju na kompletnom zahtjevu sa svim priloženim dokazima potrebnim za legalizaciju, što je suprotno i sa odredbama Zakona o opštem upravnom postupku ("Sl. glasnik RS", br. 13/2002, 87/2007 - ispr. i 50/2010) i važećim principima, načinom i postupkom legalizacije.

- Nelegalni graditelji do 31. decembra 2016. godine mogu podnijeti samo zahtjev čime izvršavaju zakonsku obavezu, dobijaju priliku da legalizuju svoj objekat, a zakonom propisani dokazi se pribavljaju u daljem postupku - objasnila je Golić.

Ona je istakla da je nedopustivo da opštine građanima odbijaju zahtjev za legalizaciju, jer ne mogu da dostave dokaz o riješenim imovinsko-pravnim odnosima na zemljištu na kojoj je izgrađen objekat.

Golić je dodala da produženja roka za legalizaciju, koji ističe 31. decembra, neće biti, te da je u Banjaluci od 14.185 primljenih zahtjeva za legalizaciju riješeno 7.792.


IZVOR: Vebsajt eKapija,15.12.2016.