Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

PRIJEDLOG ZAKONA O TURIZMU FBIH: Oni koji su do sada mogli raditi jedino kao obrtnici i imati fiskalnu kasu, od sada moći raditi kao samostalna, pravna lica ili uposlenici agencije, što do sada nisu mogli, ili će moći ostati obrtnici. Moći će raditi vikendom, sezonski ili godišnje

16.11.2017.


Federalna vlada je na prijedlog Ministarstva okoliša i turizma FBiH utvrdila Prijedlog zakona o turizmu kao i Prijedlog zakona o boravišnoj taksi FBiH.

Zakon koji tretira turizam kao jednu od najvažnijih ekonomskih grana u BiH donosi određene promjene o kojima su se u proteklom periodu vodile žustre rasprave, a trebao bi ići i u parlamentarnu proceduru. Na predstavljanju Prijedloga zakona ministrica okoliša i turizma FBiH Edita Đapo ukazala je da zakon rasterećuje privredu i ukida turističku članarinu.

- Uz konsultaciju s turističkim vodičima, odlučeno je da će oni koji su do sada mogli raditi jedino kao obrtnici i imati fiskalnu kasu, od sada moći raditi kao samostalna, pravna lica ili uposlenici agencije, što do sada nisu mogli, ili će moći ostati obrtnici. Moći će raditi vikendom, sezonski ili godišnje - naglasila je Đapo.

Također, planirano je uvođenje elektronskog registra koji će biti u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, gdje će biti evidencija svih agencija i vodiča koji će polagati ispit općeg znanja na federalnom i posebnog znanja na nivou kantona.

Zakon predviđa raspodjelu takse tako da će 10 posto ići za nivo Federacije, 10 posto kantonima i 80 posto lokalnoj zajednici, jer Svjetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija, s čijim preporukama je zakon i usklađen, predviđa da je turizam lokalna industrija i da novac ostaje tamo gdje se generira, tvrdi ministrica.

Međutim, utvrđene prijedloge ova dva zakona nije moguće pronaći nigdje. Nije objavljen na službenoj stranici ministarstva niti su ključne strane zakona poput turističkih agencija i vodiča obaviještene o tome koji od njihovih predloženih amandmana su prihvaćeni ili odbijeni.

Potvrdio je to i član Udruženja turističkih agencija u BiH Samer Rešidat koji je istaknuo da su turističke agencije u prvoj polovici 2017. održale sastanak sa predstavnicima ministarstva.

- Nismo dobili povratnu informaciju o tome koji amandmani su usvojeni, a koji nisu, niti smo vidjeli utvrđeni Prijedlog zakona - pojasnio je on.

Ističe da je stoga teško komentarisati zakon. Međutim, uspoređujući detalje prijedloga dva zakona koje je prije par dana pojasnila ministrica okoliša i turizma FBiH Edita Đapo najvjerovatnije je zakon minimalno mijenjan u odnosu na nacrt koji je objavljen početkom 2017. godine.

Tako se naprimjer uvodi mnogim stranama sporna odredba o tome da se boravišna taksa raspodijeli na način da 80 posto novca ide općinama u kojima su turisti hoteli, a da po 10 posto ide kantonima i Federaciji BiH.

Rešidat ističe da raspored novca od boravišne takse treba biti pravedno rađen te da se raspodjela ne treba isključivo bazirati na tome gdje turisti odsjednu ili u kojoj općini je većina turističkih destinacija.

- Potrebno je uspostaviti pravednu formulu za raspodjelu novca tako da općine imaju novca da razvijaju turističku ponudu. Druga stvar, zna li se uopće koliko noćenja turisti ostvare u FBiH? Znamo li koliko noćenja ostvare turisti u Međugorju - ukazao je Rešidat.

Predsjednik Udruženja za ugostiteljstvo i turizam pri Vanjskotrgovinskoj komori FBiH Mili Bjelavica navodi da su odredbe navedene u nacrtu, a najvjerovatnije utvrđene i u prijedlogu ova dva zakona, dobre u kontekstu boravišnih taksi i vodiča.

- To je sad jedan fleksibilniji zakon i pristup, da se omogući i mladim ljudima i studentima da budu zaposleni u turističkoj agenciji, jer stari zakon to nije dozvoljavao. Nužno je napraviti zakon koji bio identičan na području čitave BiH jer mi BiH predstavljamo kao jedinstven proizvod i fale nam državne institucije - ukazao je Bjelavica koji dodaje da ipak nije u tolikoj mjeri učestvovao u konsultacijama oko zakona.

Udruženje turističkih vodiča Kantona Sarajevo je najnezadovoljnije odredbama Prijedloga zakona o turizmu. Predsjednik ovog udruženja Zijad Jusufović ističe da je već početkom ove godine Federalnom ministarstvu okoliša i turizma upućena peticija vodiča o dijelu nacrta zakona koji se tiče "federalizacije vodiča".

- To u osnovi znači da se izjednačavaju vodiči na cijeloj teritoriji FBiH jer će moći raditi kao pratioci grupa i van svog kantona. Mislim da je ministrica Đapo svjesna da će ovo pasti u Parlamentu FBiH i zbog toga što predlaže da većina sredstava od boravišnih taksi ide općinama umjesto kantonima. Onda bi to dobijale samo općine poput Međugorja i Starog Grada. Kad se novac uplaćuje u kanton onda se bolje može kontrolisati - ukazao je.

Ističe da bi hipotetički onda općina Čitluk ubrala par miliona maraka prihoda ako bi za svako noćenje u Međugorju bila naplaćena boravišna taksa.

Prijedlog zakona o turizmu predlaže da inspekcijski nadzor nad njegovim odredbama preuzme Federalna inspekcija. Ovo je još jedna mjera koju spore vodiči.

- Lokalne ili kantonalne inspekcije najbolje poznaju teren, a kad Federalna inspekcija to preuzme oni će jednom u tri mjeseca moći provesti bilo kakve kontrole - ukazao je Jusufović.

Ističe da je zakon pisala strana organizacija te da se to vidi po tome što su veliki dijelovi zakona "copy-paste" zakona iz Srbije koji je već u toj zemlji proglašen teško provodivim.

 - Ja bih volio da ovaj zakon padne jer bi se onda mogao primjenjivati kantonalni zakon. Ali sad se mora čekati jer je federalni zakon iznad kantonalnog i moraju se uskladiti - pojasnio je.


IZVOR: Vebsajt Faktor, A. P., 14.11.2017.

Naslov: Redakcija


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772