Zastava Srbije

PRAVILNICI O SADRŽAJU, PROGRAMU, NAČINU I TROŠKOVIMA POLAGANJA STRUČNOG ISPITA RADNIKA KOJI OBAVLJAJU STRUČNE POSLOVE IZ OBLASTI ZAŠTITE NA RADU I O UVJETIMA KOJE MORAJU ISPUNJAVATI RADNICI ZA ZAŠTITU NA RADU, PROGRAMU, SADRŽAJU, NAČINU I TROŠKOVIMA POLAGANJA STRUČNOG ISPITA: Pomjereni rokovi i promijenjeni programi za polaganje stručnih ispita iz oblasti zaštite na radu. Krajnji rok za polaganje 16. oktobar 2025. godine

16.10.2023.


Federalno ministarstvo rada i socijalne politike saopćilo je da je rok za polaganje stručnih ispita iz oblasti zaštite na radu pomjeren, te da je krajnji rok za polaganje 16. oktobar 2025. godine. Razlog pomjeranja roka su iskazane potrebe na tržištu rada, zahtijevi poslodavaca, kao i veliki broj kandidata koji su se prijavili za polaganje pomenutih ispita.

Iz Ministarstva pojašnjavaju da su zbog omogućavanja pomjeranja roka za polaganje stručnih ispita iz oblasti zaštite na radu izmijenili Pravilnik o sadržaju, programu, načinu i troškovima polaganja stručnog ispita radnika koji obavljaju stručne poslove iz oblasti zaštite na radu, kao i Pravilnik o uvjetima koje moraju ispunjavati radnici za zaštitu na radu, programu, sadržaju, načinu i troškovima polaganja stručnog ispita.

- Kandidati koji su podnijeli zahtjeve za polaganje jednog od navedenih stručnih ispita iz oblasti zaštite na radu u obavezi su da navedene stručne ispite polože u roku od 48 mjeseci od dana stupanja na snagu navedenih pravilnika, odnosno, rok za polaganje je prolongiran za 24 mjeseca, a krajnji rok za polaganje istih je 16.10.2025. godine - navedeno je u saopćenju Ministarstva.

Dodaju da su, osim izmjene rokova za polaganje ovih stručnih ispita, u pravilnicima izmijenjeni i programi polaganja.

Sve informacije mogu se pronaći na web stranici Federalnog ministarstva rada i socijalne politike u meniju “stručni ispit”, a izmjene pravilnika u meniju “legislativa”.

Pravilnici su objavljeni u Službenim novinama Federacije BiH 11. oktobra 2023. godine, a primjenjuju se od dana nakon objave, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.


IZVOR: Vebsajt Vlade FBiH, 13.10.2023.

Naslov: Redakcija