Zastava Srbije

NARODNA SKUPŠTINA RS: Usvojen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata

16.09.2022.


Narodna skupština Republike Srpske, 14. septembra 2022. godine, na 34. posebnoj sjednici, nije dvotrećinskom većinom potvrdila Izjavu člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske o proglašenju Odluke o davanju agremana ambasadoru SR Njemačke u BiH, koja je usvojena bez konsenzusa na 157. posebnoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 2.9.2022. godine, veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske.

Narodna skupština je usvojila Zaključke klubova narodnih poslanika SNSD, SP, DEMOS, US i NPS i poslaničke grupe NDP u vezi Prijedloga odluke o potvrđivanju Izjave člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske o proglašenju Odluke o davanju agremana ambasadoru SR Njemačke u BiH, koja je usvojena bez konsenzusa na 157. posebnoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 2.9.2022. godine, veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske.

ZAKLjUČCI:

  1. Narodna skupština Republike Srpske donosi odluku i daje agreman ambasadoru SR Njemačke u BiH.
  2. Narodna skupština Republike Srpske odbacuje njemačku intervencionističku politiku i rezoluciju njemačkog Bundestaga, te da Njemačka kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma ima obavezu da dosljedno primjenjuje ovaj sporazum.
  3. Ovi zaključci stupaju na snagu danom donošenja.

Narodna skupština nije prihvatila prijedlog zaklljučaka poslaničke grupe SPS.

Narodna skupština Republike Srpske, 14. septembra 2022. godine, na 35. posebnoj sjednici, usvojila je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, po hitnom postupku, Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o poljoprivrednom zemljištu, po hitnom postupku i Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju.

Narodna skupština je usvojila Zaključke klubova narodnih poslanika SNSD, SP, DEMOS, US i NPS i poslaničke grupe NDP u vezi Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju.

Zaključci:

1. Narodna skupština Republike Srpske obavezuje Vladu Republike Srpske da predloži Narodnoj skupštini Republike Srpske izmjene relevantnih propisa kojim će se utvrditi pravo na mjesečna novčana primanja porodicama sa četvoro i više djece u kojima je jedan od roditelja nezaposlen, i to u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ovih zaključaka.

2. Narodna skupština Republike Srpske traži od Vlade Republike Srpske da se do izmjene relevantnih propisa, porodicama sa četvoro i više djece u kojima je jedan od roditelja nezaposlen, obezbijedi isplata pomoći od 750 KM na mjesečnom nivou.

3. Ovi zaključci stupaju na snagu danom donošenja.


IZVOR: Vebsajt Narodne skupštine RS, 14.09.2022.

Naslov: Redakcija