Zastava Srbije

UPITNO SPROVOĐENJE POPISA STANOVNIŠTVA 2023. GODINE: Bez tri godine intenzivne pripreme nije moguće organizirati ovako složeno istraživanje

16.09.2020.


Sasvim je izvjesno da će BiH biti jedina država u regiji u kojoj sljedeće godine neće biti proveden popis stanovništva. Međutim, iz Državne agencije za statistiku tvrde da on nije bio ni predviđen jer se popisi provode s ciklusom od deset godina, a posljednji popis u BiH održan je 2013. godine.

Ipak, popis stanovništva 2021. provest će se u okviru redovitog desetogodišnjeg ciklusa u svim članicama Evropske unije, a taj će ritam pratiti i države zapadnog Balkana koje nisu članice EU, ali ne i u BiH. Razlog za to je činjenica da je Vijeće ministara BiH tek krajem prošle godine Agenciji za statistiku dalo nalog za pokretanje aktivnosti na izradi zakona o popisu.

- Uobičajeno je da se popisi stanovništva održavaju svakih deset godina. Statističke institucije trenutno rade na izradi prijedloga zakonskog okvira i metodologija za naredni popis stanovništva koji će se dostaviti Vijeću ministara BiH - ukazali su iz Agencije za statistiku BiH.

Dodali su da će u zakonu o popisu stanovništva biti definirani vrijeme provođenja popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, budžet i osnovne smjernice za metodologiju rada na popisu te način prikupljanja podataka.

- Vijeće ministara BiH daje konačnu potvrdu za ulazak u postupak pripreme novog popisa stanovništva - pojasnili su.

Inače, kako bi se proveo popis, potrebne su pripreme u trajanju od tri do pet godina pa bi on u BiH u postojećim okolnostima mogao biti proveden najranije 2023. godine.

Doc. dr. Amer Osmić s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu je ukazao da, ukoliko se u BiH popis stanovništva održi 2023., a u ostatku Evrope sljedeće godine, izostat će najkvalitetnija komparacija podataka.

- Mi smo u evropskom desetogodišnjem ciklusu bili do 1991. godine. Nakon toga smo ispali iz toga i nekako hvatamo sami svoje desetogodišnje cikluse. Nužno je radi što boljeg i kvalitetnijeg komparacijskog pristupa vratiti se nazad u desetgodišnji ciklus sa zemljama u regiji i EU. Ako već nismo u mogućnosti da organiziramo popis 2021. godine, neophodno je da uradimo sve pripreme za popis 2031. - naglasio je Osmić.

Dodao je da organizirane zemlje pripremu novog popisa započinju odmah nakon što se završi jedan ciklus.

- Pripreme su kontinuirane, a relevantna iskustva govore da bez tri godine intenzivne pripreme nije moguće organizirati popis stanovništva - zaključio je Osmić.

Rezultati popisa iz 2013. godine odmah su postali povod za prijepore u BiH, jer su vlasti u RS odbile priznati metodologiju kojom je proveden. Njima je sporno to što su među stalne stanovnike popisivači ubrojili i prognane i izbjegle koji su zadržali imovinu u BiH, a žive u inozemstvu. Spornih je tako bilo između 200 i 250 hiljada stanovnika.


IZVOR: Vebsajt Avaz, E. Halimić, 14.09.2020

Naslov: Redakcija