Zastava Srbije

CENTRALNA BANKA BIH: Usporen rast kreditne zaduženosti

16.08.2022.


Kreditna zaduženost stanovništva kod komercijalnih banaka u Bosni i Hercegovini na kraju juna 2022. iznosi 10,76 mlrd KM i veća je za oko 330 mil KM ili 3,2% u odnosu na kraj 2021. godine, kada je iznosila 10,43 mlrd KM.

Posmatrano na godišnjem nivou, zaduženost stanovništva na kraju juna 2022. bilježi povećanje za oko 560 mil KM ili 5,6%, podaci su Centralne banke BiH.

Godišnje stope rasta kredita stanovništvu u periodu prije početka pandemije kovid-19 kretale su se između 7 i 8 odsto.

Trend kreditnog rasta je prekinut 2020. godine, kada je evidentiran pad koji je u decembru 2020. iznosio 0,8%, a u značajnoj mjeri zbog provođenja odluka agencija za bankarstvo FBiH i RS o upravljanju kreditnim rizikom i utvrđivanju očekivanih kreditnih gubitaka, slijedom koje su komercijalne banke od 1. januara 2020. izvršile preknjižavanje određenih potraživanja iz bilansa u vanbilansnu evidenciju, što se reflektovalo na smanjivanje potraživanja od oko 260 mil KM u sektoru privatnih preduzeća i oko 150 mil KM u sektoru stanovništva – navode u Centralnoj banci BiH.

Padu zaduženosti stanovništva znatno je doprinijela i, kako kažu, nemogućnost dodatnog zaduženja klijenata banaka pogođenih negativnim posljedicama pandemije, te uzdržavanjem dijela stanovništva od novog kreditnog zaduženja.

– Već u 2021. dolazi do oporavka kreditnog rasta, ali je rast značajno usporen u poređenju sa predpandemijskim razdobljem. Kreditna zaduženost umjereno raste, tako da je godišnji rast u junu iznosio 5,6%. Na početku godine je došlo do kratkotrajnog smanjenja kredita, ali su nakon toga opet počeli da rastu, dok je u cijeloj 2021. zabilježen godišnji rast do 5,4%, za razliku od recesijske 2020. u kojoj nije bilo značajnijeg rasta kredita – kažu u Centralnoj banci BiH.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt eKapija, 14.08.2022.

Naslov: Redakcija