Zastava Srbije

ZAKON O UGOSTITELJSKOJ DJELATNOSTI FBIH: Potrebno riješiti sistem kategorizacije ugostiteljskih objekata, prije svega hotela nižih kategorija na području Kantona Sarajevo

16.08.2021.


Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić boravio je u radnoj posjeti federalnoj ministrici okoliša i turizma Editi Đapo.Povod sastanku je regulisanje i unapređenje zakonskih okvira u turističko–ugostiteljskoj oblasti, kao i mogućnost rješavanja sistema kategorizacije ugostiteljskih objekata, prije svega, hotela nižih kategorija na području Kantona Sarajevo koji nisu regulisani trenutno važećim Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti ("Sl. novine FBiH", br. 32/2009).

- Kategorizacija hotela nižih kategorija u Kantonu Sarajevo je već godinama neregulisana i od 2009. godine ni Ministarstvo privrede KS, niti niži nivoi vlasti nisu nadležni izdavati rješenja o kategorizaciji hotelima s tri i manje zvjezdice, što je poteškoća koja privrednim subjektima iz ove oblasti predstavlja veliki problem - kazao je Delić, nakon sastanka s Đapo.

Dodao je i da je neophodno da u novom nacrtu navedenog zakona ovaj segment bude jasno regulisan, kao i jasno segmentirane nadležnosti kantona i nižih nivoa vlasti po ovom pitanju, kako bi se izbjegle nedoumice i preklapanja nadležnosti, a sve u cilju poboljšanja kapaciteta hotelskog smještaja u Kantonu Sarajevo.

- Prethodnih godina postojala su određena kratkotrajna prijelazna rješenja koja su ugostiteljima omogućavala da izvrše kategorizaciju svojih ugostiteljskih objekata. Međutim, to nisu trajna rješenja i svakako je neophodno da se ove procedure dovedu u kvalitetne zakonske okvire - istakao je Delić.

Obzirom da su turizam i ugostiteljstvo strateške grane privrede Kantona Sarajevo, Vlada i Ministarstvo privrede KS aktivno rade na unapređenju zakonskih regulativa u ovim oblastima.

- Trenutno je u proceduri priprema novog zakona o turizmu KS, formirali smo Komisiju koja radi na njegovoj pripremi i za koji očekujemo da bi do kraja ove godine mogao biti javnoj raspravi - najavio je Delić.

Radni sastanak Delić i Đapo korak je naprijed u uspostavljanju kvalitetne saradnje u oblasti razvoja i unapređenja turizma i ugostiteljstva na području Kantona Sarajevo i Federacije Bosne i Hercegovine, u implementaciji novih projekata, kao i u izradi novih zakonskih i podzakonskih akata, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.


IZVOR: Federalna TV, 14.08.2021.

Naslov: Redakcija