Zastava Srbije

IZMJENE KRIVIČNOG ZAKONA BIH: Visoki predstavnik ima ovlašćenja da donosi samo odluke iz nadležnosti Predsjedništva i Savjeta ministara, ali ne i iz nadležnosti Skupštine

16.08.2021.


Advokat Branko Lukić rekao je da će nametnuti zakon bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka o kažnjavanju "negiranja genocida" biti osporavan, jer on nema ovlašćenja da donosi zakone.

"Nema pravo da donosi zakone, a doneo je zakone. Zakon može da se menja samo zakonom. A on je doneo zakon o izmenama Krivičnog zakona BiH", rekao je Lukić, navodeći da Incko ima ovlašćenja da donosi samo odluke iz nadležnosti Predsjedništva i Savjeta ministara, ali ne da donosi ništa iz nadležnosti Skupštine.

Povodom najava da će njemački kancelar Angela Merkel da se sastane u Sarajevu sa Kristijanom Šmitom i Inckom, Lukić je rekao da će se vidjeti šta biti, ali da je u ovom ovom momentu Šmit "turista u Sarajevu", a ne Inckov nasljednik, jer nije potvrđen u Savjetu bezbjednosti UN.

On se nada da u Srbiji i Hrvatskoj niko neće primiti Šmita kao visokog predstavnika, jer su i srpski i hrvatski narod u BiH protiv da se tako nešto nelegalno prizna.


IZVOR: Glas Srpske, 14.08.2021.

Naslov: Redakcija