Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

U PROCESU PRISTUPANJA EU ODREĐENE OBAVEZE IMAJU I KANTONI

16.08.2019.


Šef delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU-a u BiH, ambasador Lars-Gunnar Wigemark danas se, u okviru posjete Tuzlanskom kantonu, susreo sa delegacijom Vlade Tuzlanskog kantona, koju je predvodio premijer Denijal Tulumović.

Posebna pažnja posvećena je nedavnom Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, a u kojem je data detaljna ocjena ispunjavanja kriterija za članstvo u EU po svakom od 33 poglavlja pravne stečevine EU-a, te političkom i ekonomskom kriteriju.

S tim u vezi, ambasador Wigemark istaknuo je da proces pristupanja vodi državni nivo vlasti, ali da određene obaveze i ingerencije u tom procesu imaju i kantoni i drugi, niži nivoi vlasti u BiH.

Premijer Tulumović je potcrtao da Bosna i Hercegovina nema alternativu kada je u pitanju proces pridruživanju Evropskoj uniji, te iskazao spremnost Vlade Tuzlanskog kantona da u najskorije vrijeme radi na ispravljanju uočenih nedostataka i usklađivanju propisa s pozitivnom praksom u EU.

Također, najavljena su značajna finansijska sredstva koja će Evropska unija, putem svojih fondova, u svrhu razvoja poljoprivrednog sektora staviti na raspolaganje Bosni i Hercegovini.


IZVOR: Izvod iz vijesti, Izvor: Vebsajt Faktor, 15.08.2019.

Naslov: Redakcija