Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

POREZNA UPRAVA FBIH UPOZORAVA: Ne otvarajte poruke koje stižu sa lažnog mejla

16.08.2019.


Nakon što je na portalu Faktor objavljen tekst pod nazivom "Kompanije iz BiH na udaru hakera, napadači koriste domenu Porezne uprave Federacije BiH", iz Porezne uprave FBiH objavili su saopćenje u kojem su dali pojašnjenje. Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

Porezna uprava Federacije BiH, početkom 2016. godine, došla je do saznanja o zloupotrebi web stranice Porezne uprave F BiH. Zloupotreba je izvršena na način da je sa lažno kreiranog e-mail-a poreznim obveznicima upućeno obavještenje o načinu i vremenu podnošenja MIP obrazaca sa lažnim linkom koji je pokretao virus, a o čemu su nas obavijestili porezni obveznici.

Po saznanju, Porezna uprava je odmah poduzela radnje i u skladu sa sigurnosnom praksom obavijestila hosting provajder navedene e-mail adrese o zloupotrebi. Također, poslala je zaraženi file svim poznatim antivirus kompanijama da bi spiječila dalje širenje.

S obzirom da se ne radi o zvaničnoj e-mail adresi Porezne uprave Federacije BiH, na službenoj web stranici Porezne uprave F BiH, tom prilikom postavljeno je obavještenje poreznim obveznicima da obrate pažnju i ne otvaraju poruke koje stižu sa e- mail adresa ili sličnih adresa.

Od 2016. godine do danas nije zabilježen niti jedan slučaj zloupotrebe web stranice Porezne uprave F BiH, niti je bilo primjedbi ili informacija od poreznih obveznika u vezi sa lažnim obavještenjima.

Porezna uprava FBiH ponovo upozorava porezne obveznike i građane da obrate pažnju i ne otvaraju poruke koje stižu sa lažnih e- mail adresa sa kojih se šalju virusi, te da svaku uočenu promjenu prijave Poreznoj upravi Federacije BiH, radi blagovremene reakcije.


IZVOR: Vebsajt Faktor, 15.08.2019.

Naslov: Redakcija