Zastava Srbije

PORESKA UPRAVA RS SPROVODIĆE POJAČANU KONTROLU U NAREDNOM PERIODU, I RADNIM DANIMA I VIKENDOM: U prethodnoj sedmici izdato 78 prekršajnih naloga zbog utvrđenih nepravilnosti

16.07.2021.


Inspektori Poreske uprave Republike Srpske u protekloj sedmici širom Republike Srpske izvršili su 139 kontrola i u 71 slučaju utvrdili nepravilnosti, zbog čega su izdali 78 prekršajnih naloga na ukupan iznos kazni od 239.000 KM.

Ova kontrola izvršena je u okviru nastavka opsežne akcije pojačanih kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa i kontrola prijavljivanja radnika u jedinstveni sistem registracije, kontrole i naplate doprinosa, saopšteno je iz Poreske uprave Republike Srpske.

Inspektori su za 47 poreskih obveznika izrekli usmeno rješenje, mjeru privremene zabrane obavljanja djelatnosti koja neće biti izvršena ukoliko poreski obveznici u roku od 72 časa od izricanja mjere, u skladu sa Zakonom o fiskalnim kasama, uplate izrečenu novčanu kaznu.

Izrečena su i četiri pisana rješenja o privremenoj zabrani obavljanja djelatnosti, u trajanju od 15 i 30 dana.

 

U okviru ovih kontrola inspektori Poreske uprave Republike Srpske su otkrili i devet neprijavljenih radnika.

Najviše nepravilnosti utvrđeno je kod poreskih obveznika sa područja koje pokrivaju područni centri Poreske uprave Republike Srpske u Doboju i Banjaluci, gdje su u 17, odnosno 15 slučajeva utvrđene nepravilnosti, dok je u ta dva područna centra izvršeno i najviše kontrola.

Sankcionisani poreski obveznici na područjima lokalnih zajednica Gradiška, Laktaši, Prnjavor, Novi Grad, Kozarska Dubica, Prijedor, Kostajnica, Teslić, Banja Vrućica, Brod, Stanari, Doboj, Modriča, Bijeljina, Zvornik, Bratunac, Sokolac, Istočna Ilidža, Pale, Bileća i Foča.

Inspektori Poreske uprave Republike Srpske će i u narednim danima nastaviti sa ovom akcijom pojačanih kontrola na teritoriji cijele Republike Srpske.

Kontrole će u okviru ove akcije biti vršene svakog radnog dana, ali i u dane vikenda i to u smjenama.

Poreska uprava Republike Srpske poziva poreske obveznike da poštuju zakonske propise u ovoj oblasti, a sve građane da prijave apsolutno sve slučajeve neizdavanja fiskalnih računa ili druge nepravilnosti koje uoče.

Dodali su da clj Poreske uprave Republike Srpske nije kažnjavanje poreskih obveznika, već njihovo uvođenje u legalno poslovanje i suzbijanje nelojalne konkurencije, zaključuje se u saopštenju.


IZVOR: BHRT, 15.07.2021.

Naslov: Redakcija