Zastava Srbije

ZEMLJE ZAPADNOG BALKANA TRAŽE PRODUŽENJE BORAVKA PROFESIONALNIH VOZAČA U SCHENGEN ZONI

16.06.2023.


Na osnovu zajedničkog prijedloga Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine (VTK BiH) i Privredne komore Srbije, Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana (KIF ZB) uputio je inicijativu Evropskoj komisiji za eliminiranje ograničenja ili barem produženje boravka profesionalnih vozača u Schengen zoni.

U inicijativi se navodi da je to jedno od prioritetnih pitanja, jer trenutno ograničenje boravka vozača od 90 dana u bilo kojem periodu unutar 180 dana na teritoriji Evropske unije, omogućava im da svoj posao obavljaju svega šest mjeseci tokom godine.

U inicijativi se predlaže da se ograničenje boravka profesionalnih vozača od 90 dana produži ili ukine, što će bitno povećati efikasnost transporta robe i putnika u Evropi i imati pozitivan uticaj na razvoj ekonomije i turizma.

KIF ZB je zajednička inicijativa privrednih komora Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije, koja zastupa interese više od 350. 000 kompanija iz regiona, a njegove aktivnosti u Bosni i Hercegovini provodi Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 13.06.2023.