Zastava Srbije

USVOJENE DOPUNE ZAKONA O POREZU NA DODATU VRIJEDNOST: PDV na životne namirnice pet posto, na “luksuz” 22 posto

16.06.2022.


Delegati Doma naroda Parlamenta BiH usvojili su Prijedlog Zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost. Prema ovom zakonu, PDV na osnovne životne namirnice se snižava na pet posto, dok se na luksuznu robu podiže na 22 posto.

Ovaj zakon je ranije razmatrao i usvojio i Predstavnički dom PSBiH, ali u nešto drugačijem tekstu.

Usvojeni Prijedlog zakona o dopunama Zakona o PDV-u podrazumijeva da se po sniženoj stopi PDV-a od pet posto oporezuje promet dobara i usluga i uvoz dobara, i to lijekova, brašno, hljeb dobijen od svih vrsta brašna, mlijeko i mliječni proizvodi, jestiva ulja, jestive masnoće životinjskog i biljnog porijekla, so, šećer i homogenizovana dječija hrana.

Istom izmjenom podrazumijeva se i to da se povećanim PDV-om od 22 posto oporezuju visokokvalitetna vina i alkoholna pića, visokokvalitetne cigare i cigarilosi, luksuzni parfemi, odjeća i obuća od krzna, nakit i srodni proizvodi, satovi vrhunski električni ili optički aparati, luksuzna vozila, umjetnička djela, oružje.

S obzirom da se tekst zakona razlikuje, formirana je komisija koja će raditi na usuglašavanju teksta zakona.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt N1, Adisa Imamović, 15.06.2022.

Naslov: Redakcija