Zastava Srbije

AMAZON POSLE 26 GODINA OMOGUĆIO KUPOVINU KORISNICIMA IZ BIH

16.06.2021.


Amazon, američka tehnološka kompanija, nakon 26 godina omogućio je prodaju i kupovinu korisnicima iz Bosne i Hercegovine. Nakon ažuriranja liste, BiH je dodata na ovu najpoznatiju internet trgovinu.

Ovu informaciju je na društvenim mrežama objavila Azra Zaimović, profesorica s Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, koja je pojasnila da je Amazon nakon dvije sedmice revidirala svoju listu dozvoljenih zemalja za registraciju prodavača na kojoj se sada nalazi i naša zemlja.

Proširenjem ove liste, prodavači iz sada ukupno 188 zemalja mogu nuditi proizvode u najvećoj online trgovini na svijetu.

Zaimović je konstatovala da je zanimljiva činjenica da Amazon, kao kompanija koja je svoju tržišnu vrijednost povećala za 70 posto, u pandemiji dodaje čak 85 zemalja i na taj način stabilizuje svoj rast.

“Prodavači iz BiH ranije su mogli prodavati na Amazonu na način da osnuju svoje preduzeće u zemlji koja se nalazi na listi, što je stvaralo dodatne troškove i značajno otežavalo pristup tržištu. Ulazne barijere su sada otklonjene, te preduzetnici iz BiH mogu direktno kao fizička lica i/ili putem domaćih preduzeća nuditi svoje proizvode ili registrirati svoje trgovine na Amazonu”, navela je Zaimović.

Dalje je pojasnila da se prodaja može započeti već sa Amazonovim korisničkim računom ili putem profesionalnog prodajnog računa.

“Prodavači mogu nuditi popularne proizvode koji već postoje na Amazonu, kreirati vlastiti brend (koji je u online okruženju važniji nego inače) ili kombinirati oboje. Amazon nudi brojne analize i jedna od analitika jeste i njihova lista najprodavanijih proizvoda na Amazonu koja se objavljuje svaki sat vremena – pojasnila je Zaimović. Najveći nastavljaju svoj rast – da li je to i naša razvojna šansa?”, konstatovala je Zaimović.

Dalje je konstatovala da Amazon oblikuje ekonomiju SAD-a pa i svijeta po svojoj viziji.

“Kompanija koja je sinonim za internet trgovinu kontinuirano radi na povećanju broja proizvoda, privlačenju novih kupaca i pronalasku tržišnih niša. Činjenica da proizvodi iz BiH mogu jednostavno biti ponuđeni kupcima i isporučeni na njihova vrata u cijelom svijetu sigurno predstavlja određenu razvojnu šansu i priliku za domaće proizvođače. Međutim, ovo je prilika još više za preduzetnike i mlade osobe koji mogu kreirati svoje radno mjesto na globalnom tržištu uz relativno male investicije u početni kapital”, kazala je.


IZVOR: N1, Anisa Bukva,15.06.2021.

Naslov: Redakcija