Zastava Srbije

ODRŽANA SJEDNICA UPRAVNOG ODBORA UPRAVE ZA INDIREKTNO OPOREZIVANJE: Usvojena Odluka o visini stope kompenzatorne kamate za period od 1. jula do 31. decembra 2021. godine

16.06.2021.


Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UO UINO) BiH usvojio je Odluku o visini stope kompenzatorne kamate za period od 1. jula do 31. decembra 2021. godine čime njena visina ostaje nepromijenjena i iznosi 12 posto.

Kako je predviđeno zakonom i tom odlukom, kompenzatorna kamata naplaćuje se u slučajevima nastanka carinskog duga za robu iz carinskog postupka unutrašnje obrade i privremenog uvoza i donosi se na polugodišnjem nivou.

Na sjednici UO razmatrano je mišljenje UIO na inicijativu Vlade Federacije BiH o uvođenju namjenske takse na naftne derivate na nivou BiH za uspostavu obaveznih rezervi naftnih derivata.

S obzirom na stav Uprave o spomenutoj inicijativi koja se u skladu s ustavnim nadležnostima i važećim zakonima rješava na entitetskom nivou, odlučeno je da prethodno bude dostavljena na izjašnjenje Vladi Republike Srpske.

Upravni odbor danas je dao saglasnost na izmjene i dopune Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji UIO čime se omogućava dodatni angažman i efikasnost u oblasti carina i skraćenog carinskog postupka.

Na sjednici su članovi UO primili su k znanju i Informaciju UIO o preduzetim aktivnostima na izvršenju rješenja Suda BiH, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.


IZVOR: Faktor, 15.06.2021.

Naslov: Redakcija