Zastava Srbije

ZAKON O AKCIZAMA NIJE U PROCEDURI, ZAKON O POREZU NA DODATU VRIJEDNOST VRAĆEN NA DORADU

16.06.2021.


Radna grupa uradila je jednu varijantu novog zakona o akcizama, i jedan od prijedloga bio je da se uvede akciza na električnu energiju, ali taj zakon neće još dugo biti u proceduri.

Ovo je danas rekao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, odgovarajući na zastupničko pitanje Nenada Nešića, zastupnika DNS-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Nešića je na današnjoj sjednici Zastupničkog doma zanimalo šta je sa nacrtima zakona o PDV-u i o akcizama i da li je tačno da se predviđa uvođenje akciza na struju.

- Vezano za novi zakon o akcizama, taj zakon nije ni u kakvoj proceduri. Činjenica je da je jedna grupa radila jednu varijantu zakona o akcizama, u kojoj se drugačije definišu akcize, od načina obračuna do prijedloga da se proširi grupa proizvoda. Bio je prijedlog stručne grupe da se uvede akciza na struju. Taj zakon neće još dugo biti u proceduri. Ne postoji minimum saglasnosti. Jer bi neke druge proizvođače dovelo u tešku sitauciju – istakao je Tegeltija.

Napomenuo je i da je izrađen novi Prijedlog zakona o PDV-u.

- On je bio na sjednici Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje. Bio je veliki broj primjedbi od strane RS-a, poslije toga i FBiH i vraćen je na doradu. Prihvaćen je dio primjedbi i takav tekst zakona naći će se brzo na jednoj od narednih sjednica UO UIO – dodao je Tegeltija.


IZVOR: Faktor, M. R. S., 15.06.2021.

Naslov: Redakcija