Zastava Srbije

UREDBA O USLOVIMA I NAČINU KORIŠĆENJA TURISTIČKIH VAUČERA U UGOSTITELJSKIM OBJEKTIMA U RS: Građani zainteresovani za turističke vaučere

16.06.2020.


Građani Srpske zainteresovani su za turističke vaučere za odmor u Srpskoj, ali i za ljetovanja u Hrvatskoj i Crnoj Gori, gdje su cijene u većini hotela niže za 10 do 20 odsto, te nešto manje za Grčku i Tursku, potvrdili su u turističkim agencijama.

U turističkoj agenciji "Kontiki travel" navode da ovogodišnja sezona kasni zbog epidemije virusa korona, te da su termini u junu zbog zatvorenih granica morali biti otkazani.

- Dobar dio putnika se prebacuje na sljedeće termine, koji u našoj agenciji idu od 5. jula do duboko u septembar - rekao je šef poslovnice ove agencije u Banjaluci Vedran Jokić.

On je napomenuo da je situacija sa epidemijom uzrokovala da su od marta, pa sve do juna cijene ostale iste, dok je ranije bio slučaj da cijene rastu kako se približava sezoni.

- Određeni broj hotela ima posebne popuste kako bi privukli putnike i ohrabrili ih - kaže Jokić.

On ističe da trenutno, tradicionalno, u agenciji "Kontiki" najviše upita ima za čarter letove.

- Kod nas je najviše upita za Tursku jer smo prepoznatljivi po direktnim letovima iz Banjaluke, pa se putnici najviše interesuju za te destinacije - rekao je Jokić.

On je ukazao da zbog bezbjednosti i bojazni ljudi usljed epidemije ima i određenih upita za destinacije u Crnoj Gori i Hrvatskoj, za region, ali i za domaći turizam.

Jokić je istakao da su avio-kompanije na globalnom nivou uvele vrijednosni vaučer kao sredstvo plaćanja i da su za sve uplaćene avio-karte izdali vrijednosne vaučere sa pravom iskorištenja te karte do kraja naredne godine.

- To je urađeno za spas avio-industrije jer ne bi se nijedna avio-kompanija oporavila kad bi morala da vrati sve uplaćanje karte kojih je bilo 80 do 90 odsto na svim kapacitetima u ovoj godini - kaže Jokić.

On je naveo da je ova agencija prvenstveno orijentisana na spoljni turizam i avio-letove, ali da će učestvovati i u kampanji "Doživi Srpsku".

- Pokušaćemo zajedno sa Vladom Republike Srpske i resornim ministarstvom da poguramo tu priču, ali sve zavisi od građana - rekao je Jokić.

Iz agencije "Unis turs" potvrđuju da su građani zainteresovani za turističke vaučere.

- Imamo upita za turističke vaučere, s tim da još nisu gotove sve prijave hotela koji će biti na raspolaganju u Republici Srpskoj, kao ni aplikacija, koja se očekuje ovih dana. Nakon toga krećemo sa aplikacijma za zainteresovane i rezervacijama, uglavnom, imamo mnogo zainteresovanih - istakla je šef poslovnice agencije "Unis turs" Banjaluka Gordana Blagojević.

Ona je navela da je da je sezona polako krenula i da ima novih upita i rezervacija, koje se najviše odnose prvenstveno na Hrvatsku, a nakon toga i na Grčku i Crnu Goru.

- To su te destinacije za koje se za sada prodaju aranžmani, ostale su još na čekanju zato što uopšte ne znamo pravila tih zemalja i kako će se regulisati ulazak u njih - kaže Blagojevićeva.

Ona odaje da postoji naznaka da će iz Banjaluke za Tursku krenuti letovi od 5. jula, ali da se još čeka potvrda.

- Naši klijenti se u ovom trenutku više odlučuju na aranžmane sa sopstvenim prevozom na neke bliže destinacije, tako da su sve varijante sa avio-prevozom manje tražene. Ne znači da ih nema, ima ih, ali su za sada manje tražene od ovih koje idu kopnenim putem i gdje se ide u sopstvenoj režiji - napominje Blagojevićeva.

Ona je naglasila da većina hotela u Hrvatskoj i Crnoj Gori imaju niže cijene od 10 do 20 odsto, dok u Grčkoj neki hoteli imaju povoljnije varijante.

- Neki hoteli koji su dosta traženi su ostali na nivou i rangu iz prethodnih sezona - rekla je Blagojevićeva.

Direktor agencije "Kompas turs" u Banjaluci Mladen Račić kaže da su u agenciji počeli zvanično sa radom 1. juna i da su tokom prošle sedmice informisali putnike koji su ranije uplatili putovanja o postojanju mogućnosti zamjenskog putovanja i odgađanja putovanja.

- Imali smo i znatan broj upita o vaučerima i akciji `Doživi Srpsku`, dok je vrlo malo upita za ljetovanja. Interesovanja koja postoje odnose se sporadično za ljetovanje u Hrvatskoj ili Crnoj Gori, te nešto malo za Grčku - naveo je Račić.


IZVOR: Vebsajt Glas Srpske, 11.06.2020.

Naslov: Redakcija