Zastava Srbije

NACRT ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA KRIVIČNOG ZAKONIKA RS: Predviđena doživotna kazna zatvora

16.06.2020.


 

U obrazloženju Nacrta izmjena Krivičnog zakonika, koji bi Narodna skupština Republike Srpske trebalo da razmatra na predstojećoj sjednici, navodi se da je propisano uvođenje instituta izuzetnosti kratkotrajne kazne zatvora, koja mijenja institut pravosnažno izrečene kazne zatvora do šest mjeseci.

Zakonskim odredbama propisano je i da će terorista, čiji čin ima velika razaranja ili smrt jednog ili više lica, biti kažnjen zatvorom od najmanje 10 godina ili doživotnom robijom.

Terorizmom se smatra ako neko, a ciljem ozbiljnog zastrašivanja građana ili prisiljavanja organa vlasti Republike Srpske da nešto izvrše ili ne izvrše, ili s ciljem ozbiljnog narušavanja ili uništavanja osnovnih ustavnih, političkih, ekonomskih ili društvenih struktura Srpske, izvrši jedno od nekoliko djela koja mogu nanijeti ozbiljnu štetu Republici, piše u obrazloženju Nacrta izmjena Krivičnog zakonika.

Pod terorizmom se podrazumijeva i ispuštanje opasnih materija ili izazivanje požara, eksplozija ili poplava s ciljem ugrožavanja ljudskih života, ali i ometanje ili zaustavljanje snabdijevanja vodom, električnom energijom ili drugim prirodnim resursom.

Redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske zakazana je za 16. jun.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, 12.06.2020.

Naslov: Redakcija