Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

PRIJEDLOZI ZAKONA O USTAVNOM SUDU BIH I IZMJENAMA KRIVIČNOG ZAKONA BIH: Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamenta BiH ponovo je dala negativno mišljenje na prijedloge zakona


Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamenta BiH ponovo je dala negativno mišljenje na prijedloge zakona o Ustavnom sudu BiH i izmjenama Krivičnog zakona BiH, koje su u parlamentarnu proceduru uputile stranke iz RS.

Komisija je sa četiri glasa za i dva protiv ocijenila da postoji ustavni osnov za oba zakonska prijedloga, ali je većinom glasova utvrdila da oni nisu usaglašeni sa pravnim sistemom BiH.

Prijedlogom zakona o Ustavnom sudu predviđeno je da strane sudije budu zamijenjene domaćim i da odluke ne mogu biti donesene preglasavanjem sudija iz jednog naroda. Izmjene Krivičnog zakona predviđaju ukidanje krivične odgovornosti za nepoštivanje odluka Ustavnog suda. Ova zakonska rješenja dostavljena su u Parlament BiH nakon što je Ustavni sud glasovima bošnjačkih i stranih sudija donio odluku da obilježavanje Dana RS 9. januara nije u skladu sa Ustavom BiH.

Nović naglašava da očigledno ne postoji politička volja da bude donesen zakon o Ustavnom sudu BiH, da bi konačno bilo regulisano pitanje stranih sudija.

- Ovdje nije samo riječ o odluci Ustavnog suda BiH o 9. januaru, nego o tome da nijedna institucija u BiH ne treba da u svom sastavu ima bilo koga iz inostranstva. Sve dok budemo mislili da neko iz inostranstva treba da nam donese u korpi rješenja, BiH neće imati hrabrosti da krene naprijed - rekao je Nović i podvukao da i za jedan i za drugi zakonski prijedlog postoje ustavni osnov i principi.

Podsjećajući da ni Predstavnički dom Parlamenta BiH nije podržao ove zakonske prijedloge, član Ustavnopravne komisije Bariša Čolak je rekao da je nakon toga očekivao da će ih predlagač povući iz procedure u Domu naroda.

- Oba prijedloga zakona imaju ustavni osnov. BiH konačno treba da donese zakon o Ustavnom sudu - rekao je Čolak uz ocjenu da dio Prijedloga zakona o Ustavnom sudu, koji se tiče pravila rada, treba uskladiti sa Ustavom BiH.

Iako za predsjedavajućeg Komisije Halida Genjca nije sporan ustavni osnov prijedloga zakona, iznio je zamjerke na više predloženih odredaba, posebno kada je u pitanju propisivanje nadležnosti suda.

- Nije navedeno da li će Ustavni sud odlučivati o usaglašenosti entitetskih ustava sa Ustavom BiH, što je propisano Ustavom - naveo je Genjac i dodao da Prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona nema ni ustavni osnov.

Ustavnom sudu BiH idućih dana biće upućen zahtjev za preispitivanje njegove odluke, kojom je dio Zakona o praznicima Republike Srpske ("Sl. glasnik RS", br. 43/2007 i 5/2016 - odluka US BiH), koji se odnosi na proslavu 9. januara, kao Dana RS, proglašen neustavnim.

Prijedlog zahtjeva utvrdio je tim Narodne skupštine RS, sastavljen od pravnika, advokata, istoričara i drugih stručnjaka, a stav o njemu daće u petak i članovi parlamentarnog Odbora za ustavna pitanja, nakon čega će zahtjev biti upućen na adresu Ustavnog suda BiH.


Izvor: Vebsajt Glas Srpske, Željka Domazet, 15.06.2016.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772