Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika

NACRT ZAKONA O ZAŠTITI OD POŽARA: Propisivanja obaveze vlasnicima objekata u kojima se okuplja veći broj lica da sprovedu adekvatne mjere zaštite od požara za koje je potrebna saglasnost Ministarstva unutrašnjih poslova

16.05.2019.


Odbor za bezbjednost Narodne skupštine Republike Srpske održao je, u prostorijama parlamenta, stručnu raspravu o Nacrtu zakona o zaštiti od požara.

Predsjednik Odbora za bezbjednost Darko Babalj rekao je da je cilj stručne rasprave da članovi Odbora i Narodna skupština Republike Srpske dobiju informacije, mišljenja i komentare stručne javnosti o odredbama Nacrta zakona, koji je u skupštinskoj proceduri.

Nemanja Pipović, predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, predlagača ovog nacrta zakona, naglasio je tokom rasprave da se razlozi za donošenje novog Zakona o zaštiti od požara odnose na potrebu propisivanja obaveze vlasnicima objekata u kojima se okuplja veći broj lica da sprovedu adekvatne mjere zaštite od požara za koje je potrebna saglasnost Ministarstva unutrašnjih poslova.

On je naveo da su razlozi za donošenje novog zakona propisivanje obaveze za jedinice lokalne samouprave da formiraju dimnjačarske službe, povećanje odgovornosti projektanata zaštite od požara i projektantskih kuća koje izrađuju elaborate mjera zaštite od požara.

"Cilj je podizanje nivoa svijesti o zaštiti od požara kod djece i omladine propisivanjem obaveze za predškolske i školske ustanove za utvrđivanje i sprovođenje programa edukacije zaštite od požara, kao i funkcionalniji način raspodjele prikupljenih sredstava za opremanje i obuku vatrogasno-spasilačkih jedinica", istakao je on.

Tokom rasprave je istaknuto da se u cilju povećanja efikasnosti gašenja požara uvidjela potreba da se preciznije definiše djelokrug rada vatrogasno-spasilačkih jedinica, kao i opis poslova vatrogasaca-spasilaca, odnosno normativno prilagođavanje stvarnom stanju, jer vatrogasci više ne intervenišu samo u slučaju požara, već i u ostalim spasilačkim akcijama.

Stručnoj raspravi prisustvovali su članovi Odbora za bezbjednost, predstavnici resornih ministarstava Vlade Republike Srpske, Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo, Saveza opština i gradova Republike Srpske, Inspektorata Republike Srpske, Vatrogasnog saveza Republike Srpske i Republičke uprave civilne zaštite.

Narodna skupština Republike Srpske na 4. redovnoj sjednici, koja je održana 18. aprila 2019. godine, usvojila je Nacrt zakona o zaštiti od požara, uz Zaključak o upućivanju u stručnu raspravu.


IZVOR: Vebsajt Narodne skupštine RS, 15.05.2019.

Naslov. Redakcija